IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар купи централата на фамилията Уилдънстейн в Манхатън

Семейната компания проучва нови бизнес територии и навлиза в продажбите на съвременно изкуство

09:00 | 04.02.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фамилията международни дилъри на изкуство Уилдънстейн продава централата си в Манхатън на правителството на Катар, което планира да открие там свое консулство в Ню Йорк, предаде Wall Street Journal.

Продажбата бе обявена в момент, в който семейната компания проучва нови бизнес територии и навлиза в продажбите на съвременно изкуство и строителството на имоти под управлението на 34-годишния Дейвид Уилдънстейн, който е новото лице на бизнеса. Баща му Ги Уилденстейн  има проблеми със закона в Париж.

Очаква се централата на Wildenstein & Co. да донесе над 90 млн. долара.

През 1903 г. основателят на фирмата, френският дилър на изкуство Нейтън Уилдънстейн, открива първата си галерия на Пето авеню в Ню Йорк. През 1929 г. той решава да построи нова до Медисън Авеню, близо до домовете на изтъкнати колекционери като Джон Пиърпонт Морган, Андрю Карнеги и Хенри Клей Фрик. Той води американския архитект Хорас Тръмбауър в Hotel de Wailly в Париж за вдъхновение.

Тръмбауър се завръща в Ню Йорк и проектира къщата с варовикова фасада, високи тавани и офиси на третия етаж. Сградата е открита през 1932 г.

Генералният консул на Катар Ахмед Усеф Ал-Румаихи е привлечен от историята на сградата, местоположението ѝ и сигурността, която предлага. От миналото лято Ал-Румаихи предлага консулски услуги от хотел Ritz-Carlton в Сентръл Парк. Той се надява новото консулство да отвори врати през пролетта, малко след очакваното приключване на сделката.

Уилдънстейн, който е вицепрезидент на Wildenstein & Co., е петото поколение, което управлява бизнеса. Баща му, Ги Уилдънстейн, който е на 68 години, от години има съдебни спорове във Франция. Мащехата му - Силвия Уилдънстейн, съди него и брат му за половината имущество на баща им.

В крайна сметка върховният съд отхвърли делото. Но след това тя отправи обвинения, които предизвикаха криминално разследване, а Ги бе обвинен в укриване на данъци. Силвия обаче издъхна през 2010 г.

През 2011 г. Ги е обвинен и в укриване на произведения на изкуството, обявени за изчезнали или откраднати. Става въпрос за творби, съхранявани в хранилище в Института "Уилдънстайн" в Париж. Той отрича обвиненията и по двете дела, които продължават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още