Екипът на El Celler de Can Roca е поразен, когато заведението оглавява класацията на 50-те най-добри ресторанта в света за първи път през 2013 г.
Списъкът с чакащите да се доберат до място в ресторанта става толкова дълъг, че резервации се правят за година напред. Цялото това внимание става причина за наемането на трима души, които да приемат заявките за масите, твърди Йосеп Рока, един от тримата братя, които притежават заведението в Жирона, Испания, цитиран от Bloomberg.
Само ден след като Noma печели титлата през 2010 г., около 100 000 души се опитват да си резервират маса онлайн. Броят на желаещите е толкова голям, че може да запълни графика на ресторанта в Копенхаген за години напред, твърди главният готвач Рене Реджепи.
“Преди няколко години беше тъмен период за моя ресторант“, посочва готвачът Масимо Ботура, който държи Osteria Francescana в Модена, Италия. „Когато беше обявен за най-добрия в Италия и най-бързо изкачилия се в 50-те най-добри, това спаси ресторанта“.
По думите на Ботура в продължение на четири години всички кулинарни издания наричат ресторанта най-добрия в страната.
Тази година наградите за най-добри ресторанти ще се проведат в Гилдхол в Лондон. Организаторите твърдят, че 47 от 50-те най-добри готвачи ще присъстват, пише Bloomberg.
„50-те най-добри ресторанта в света“ представлява чудат списък и никой не твърди, че е дефинитивен. Често присъстващите в престижния списък места биват критикувани.
Обикновено авангардните ресторанти се класират по-високо от традиционните, чието меню е издържало проверката на времето. Има го и моментът на модата в готвенето и това кое е актуално в момента. Именно модерните готвачи печелят по-голямо признание от великите стари кулинарни майстори.
В Париж например повечето традиционни ресторанти като Alain Ducasse липсват в Топ 50, но място намират не толкова утвърдени имена като Le Chateaubriand и Septime.
Всъщност това, което класацията прави, е да представи моментна снимка на този бизнес. Годишното събитие е важно само по себе си като възможност за готвачите по целия свят да обсъдят ястия, подправки, съставки, техники на готвене и самия бизнес. Славата му е толкова голяма, че главни готвачи идват от далечни страни като Лима само за да присъстват.


ПП-ДБ внася вот на недоверие срещу кабинета днес
От днес изплащат последните пенсии в лева
Къде са най-опасните пътни отсечки във Варна
Унгарската МОЛ иска да купи чуждестранните активи на "Лукойл"
Защо плащаме скъпо за храна с неясен произход?
Дьоре от Hensold: Очаквам стоманено десетилетие
Мозъчни интерфейси и метавселени – докъде стига бъдещето на игрите?
Hensold: Пазарите са водени от настроението
Hensold очаква до 10-15г военните разходи да продължат
Hensold подкрепя някои доставчици на автопроизводителите в Германия
Най-готините коли на шампиони във Формула 1
Новата суперкола на Toyota – V8 с 640 к.с. и лека алуминиева рамка
Китайски електромобил се разцепи при странна катастрофа
Един от най-добрите двигатели на Audi навърши половин век
Pininfarina възроди първото поколение на Honda NSX
Подкрепяният от Израел палестински лидер Ясер Абу Шабаб е бил убит при семеен спор
Земетресението с магнитуд 5,9 в Невада се оказа грешка на предупредителната система
От Полша: Агресията на Русия сега надмина тази на СССР през 70-те години на 20 век
Облачно ще е днес, ще вали в западната половина на страната
И в еврозоната - цените на жилищата у нас ще продължат да растат