IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е важно да се избират най-добрите ресторанти в света?

Чудатият списък изненадва мнозина, но за други представлява снимка на ресторантьорския бизнес

09:30 | 04.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Екипът на El Celler de Can Roca е поразен, когато заведението оглавява класацията на 50-те най-добри ресторанта в света за първи път през 2013 г.

Списъкът с чакащите да се доберат до място в ресторанта става толкова дълъг, че резервации се правят за година напред. Цялото това внимание става причина за наемането на трима души, които да приемат заявките за масите, твърди Йосеп Рока, един от тримата братя, които притежават заведението в Жирона, Испания, цитиран от Bloomberg.

Само ден след като Noma печели титлата през 2010 г., около 100 000 души се опитват да си резервират маса онлайн. Броят на желаещите е толкова голям, че може да запълни графика на ресторанта в Копенхаген за години напред, твърди главният готвач Рене Реджепи.

“Преди няколко години беше тъмен период за моя ресторант“, посочва готвачът Масимо Ботура, който държи Osteria Francescana в Модена, Италия. „Когато беше обявен за най-добрия в Италия и най-бързо изкачилия се в 50-те най-добри, това спаси ресторанта“.

По думите на Ботура в продължение на четири години всички кулинарни издания наричат ресторанта най-добрия в страната.

Тази година наградите за най-добри ресторанти ще се проведат в Гилдхол в Лондон. Организаторите твърдят, че 47 от 50-те най-добри готвачи ще присъстват, пише Bloomberg.

„50-те най-добри ресторанта в света“ представлява чудат списък и никой не твърди, че е дефинитивен. Често присъстващите в престижния списък места биват критикувани.

Обикновено авангардните ресторанти се класират по-високо от традиционните, чието меню е издържало проверката на времето. Има го и моментът на модата в готвенето и това кое е актуално в момента. Именно модерните готвачи печелят по-голямо признание от великите стари кулинарни майстори.

В Париж например повечето традиционни ресторанти като Alain Ducasse липсват в Топ 50, но място намират не толкова утвърдени имена като Le Chateaubriand и Septime.

Всъщност това, което класацията прави, е да представи моментна снимка на този бизнес. Годишното събитие е важно само по себе си като възможност за готвачите по целия свят да обсъдят ястия, подправки, съставки, техники на готвене и самия бизнес. Славата му е толкова голяма, че главни готвачи идват от далечни страни като Лима само за да присъстват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още