IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манчестър Сити ще продава футболния си опит

Скаутската мрежа на клуба ще дава съвети за трансфери на отбори извън Висшата лига с помощта на базата си данни

16:18 | 06.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Etihad Stadium.<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Etihad Stadium. Снимка: Ройтерс

Manchester City възнамерява да предостави на други отбори скаутската си база данни и опита си в тренировъчния процес в опит да увеличи приходите си, пише Bloomberg. Английският футболен шампион е поставен под натиск от спортните регулатори да изравни приходите с разходите си съгласно правилата за финансов феърплей.

Поделението на клуба на име City Football Services ще споделя опита на футболните експерти, работещи за отбора, заявиха две запознати с въпроса лица. Ръководител на звеното ще бъде бившият главен финансов директор на четирикратния победител в Шампионската лига Барселона Франсиско Лопес, според източниците, пожелали анонимност.

Откакто Сити беше купен от шейх Мансур бин Зайед ал-Нахян през 2008 г., клубът изхарчи над 1 млрд. долара за трансфери на играчи. Това му донесе рекордна глоба от 60 млн. евро през май заради неспазване на правилата за финансов феърплей на UEFA.

Скаутската мрежа от 40 души на Сити ще може да дава повече съвети от първа ръка на отборите за трансфери, отколкото компаниите, които предлагат данни за представянето на играчите и видеа, каза един от източниците. Дейността на екипа ще бъде насочена към отбори с по-ограничени ресурси извън Висшата лига.

„Това е нещо напълно ново за един клуб и съм изненадан, защото има доста специализирани компании, които извършват подобни услуги“, коментира Рафаеле Поли от CIES Football Observatory, която следи трансферния пазар на играчи. „Не съм сигурен, че ще донесе много пари на отбора, тъй като растящият брой на тези компании през последните няколко години натиска надолу таксите, които те изискват", добави той.

Основната цел на скаутската мрежа на Сити все пак е следването на финансово ефективна трансферна политика за отбора и други три клуба. След купуването му от шейх Мансур, Манчестър Сити купи отбори в Ню Йорк и Мелбърн, и придоби дял в отбор от Йокохама, Япония.

City Football Services е започнала и да предлага съветите си при тренировъчния процес на футболистите и в момента работи с футболна федерация, стремяща се да класира националния си отбор на Световното първенство, каза един от източниците.

Сити успя да съкрати разходите си с 47% до 51,6 млн. лири между юни 2012 г. и юни 2013 г., като изпълнителният директор на клуба Феран Сориано заяви, че отборът ще достигне прага си на рентабилност в близкото бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още