IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Най-големите производители на бира в света

Концентрацията сред пивоварите става все по-голяма

16:09 | 03.10.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В пивоварната индустрия все повече се говори за консолидация. Твърди се, че AB Inbev проучва възможности за придобиване на SABMiller. От своя страна, SABMiller се опита да придобие Heineken, но холандската пивоварна отклони офертата, тъй като иска да запази независимостта си.

Всяка от тези сделки би довела до създаването на компания, отговорна за една пета от бирата в света и дори повече. Освен това би означавала още по-голяма концентрация на глобалния пазар на бира, който през последните години е доминиран от няколко големи компании, както може да се види на графиката на Quartz.

В резултат от сливанията все по-малко компании стават отговорни за по-голяма част от бирата. През последното десетилетие 10-те най-големи производители на бира (сред които се нареждат компании, които не фигурират в графиката, като China Resources Enterprise и Tsingtao Brewery), произвеждат все повече бира. Ако през 2004 г. те създаваха 48% от бирата в света, през 2013 г. този дял нараства до над 65%, според Euromonitor.

На графиката можете да видите родословните дървета на шестте най-големи пивоварни компании в света:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още