IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холивуд ухажва китайските инвеститори

Филмовите студиа се опитват да получат достъп до втория най-голям кино пазар в света

15:56 | 03.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: www.freeimages.com</em></p>

Снимка: www.freeimages.com

Холивудските филмови студиа ухажват китайските инвеститори, за да получат достъп до страната с най-многобройно население в света, подминавайки опасенията, че новите им партньори ще се опитат да цензурират новото поколение филми и телевизионни предавания, пише Bloomberg.

Поредният знак за нарастващия взаимен интерес е фактът, че Dalian Wanda Group Co. обяви вчера, че води преговори за придобиването на Lions Gate Entertainment Corp., която е създател на филмите от поредицата „Игрите на глада“.

Председателят на Alibaba Group Holding Джак Ма пък посети Холивуд през октомври в търсене на възможности за сделки, докато базираната в Шанхай Fosun International инвестира в Studio 8, която прави филми за Sony Corp.

От своя страна, Холивуд търси китайски инвеститори въпреки възможността за налагането на цензура от страна на правителството на Китай. Студията – от Walt Disney до Metro-Goldwyn-Mayer, променят сюжети, национални идентичности и премахват сцените със секс, за да се справят с правителствения контрол. Холивуд дори си партнира с китайските държавни компании за филми като „Кунг-фу панда 3“, продукция на Dream Works Animation.

"Всяко популярно студио внимава да не обиди китайския пазар, защото той е станал много важен за потока на приходите“, посочва Том Нюнан, гостуващ професор в Университета на Калифорния в Училището по театър, кино и телевизия в Лос Анджелис.

Wanda се интересува от придобиването на контролния пакет акции на Lions Gate, въпреки че студиото има желание да продаде само миноритарен дял.

Експанзията на развлекателни компании като Wanda съвпада с желанието на китайския президент Си Дзинпин да учеличи влиянието на страната чрез промотирането на повече съдържание на китайски.

Миналата година Wanda обяви, че изгражда комплекс за най-голямото филмово студио в света. То ще се намира в Китай и ще бъде част от 8-милиарден комплекс от общо 20 студиа, яхтен клуб, кино, хотели и музей с восъчни фигури.

Проектът ще помогне на Wanda да създаде китайски културен бранд, посочва информационната агенция Xinhua.

Китай е най-големият филмов пазар след САЩ. Той е и сред най-бързо развиващите се кино пазари според Motion Picture Association of America, което го превръща във възможност за експанзия за холивудските студиа.

През последната година китайският бокс офис нарасна с 27% до 3,6 млрд. долара. Същевременно продажбите на билети в САЩ се увеличиха с 1 на сто до 10,9 млрд. долара. Докато се готви за развитието на своите творчески индустрии, Китай работи все повече по защитата на авторските права.

От своя страна, президентът осъществява по-строг контрол върху аудиторията в интернет и призовава хората на изкуството да създават произведения с повече морална, отколкото търговска стойност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още