IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгубена китара на Джон Ленън отива на търг

Това е бил един от любимите музикални инструменти на твореца, посочват от аукционната къща

14:02 | 05.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Рядка, загубена някога, китара от 1962 г., която някога е принадлежала на Джон Ленън, ще бъде предложена на търг тази година и може да постави рекорд, обявиха от Julien’s Auctions.

Инструментът, който е модел J-160E Gibson Acoustic, е купен от Ленън в Ливърпул и се очаква да достигне цена между 600 хил. и 800 хил. долара по време на търга на 6-и ноември, който ще се проведе в Бевърли Хилс, предава Ройтерс.

Дарън Джулиен, собственик на Julien’s Auctions, нарича китарата “едно от най-големите открития в музикалната история” и посочва, че продажбата ѝ може да подобри рекорда, поставен през 2013 г. с продажбата на електрическа китара на Боб Дилън за 965 хил. долара.

“Предмети на Джон Ленън не се продават често, защото хората ги пазят. Това е била една от любимите му китари”, коментира Джулиен.

Джон Ленън почина на 8-и декември 1980 г., след като беше прострелян от свой фен в Ню Йорк.

Въпросната китара изчезва през 1963 г. по време на концерта на Beatles в рамките на Fansbury Park Christmas Show. Тя е открита 50 години по-късно, след като е купена от Джон МакКау от магазин за предмети втора употреба в САЩ.

Автентичността на инструмента е проверена от Анди Бабиук, който лично е писал за музикалното оборудване на Beatles и е записал серийния номер на китарата преди години, както и нейната шарка. Освен това притежава фотографии и видеозаписи как Ленън свири на нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още