IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милионерите контролират 41% от световното богатство

Броят на богаташите в Азия расте най-бързо, показа проучване на Boston Consulting Group

12:05 | 16.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Световното богатство продължава да расте силно. През 2014 г. частното финансово състояние на населението се е покачило с почти 12 на сто спрямо 2013 г. до 164 трлн. долара (146 трлн. евро), показват резултатите на изследването Global Wealth на консултантската компания Boston Consulting Group (BCG).  Ежегодното проучване обхваща 62 страни - по-малко от една трета от държавите по света, но близо 95 на сто от световната икономика.

Според него богатството се концентрира все по-силно у супербогатите и милионерите контролират 41% от световното богатство. Регионалното разпределение обаче се променя. Преди всичко благодарение на бума в Китай азиатско-тихоокеанското пространство (без Япония) изпреварва Европа и скоро може да остави и САЩ зад себе си. Броят на милионерите в световен мащаб се покачва през последната година чувствително от 15 на 17 млн. броя. 

САЩ продължават да бъдат страната с най-много милионери, но Азия догонва Северна Америка според критерия частни богатства, сочат резултатите от проучването.

„Когато става дума за богатства, мисля, че важното място вече е Азия", пояснява Федерико Бургони, отговарящ за проучването за Азиатско-тихоокеанския район. Анализът на експертите отчита средствата в брой, депозитите, акциите и други активи на домакинства. Изключват се бизнес инвестициите, недвижимите имоти и луксозните стоки. 

Така с 6,9 милиона домакинства, чието състояние превишава 1 млн. долара през 2014 година, САЩ остават категоричен лидер в класацията пред Китай, където живеят два пъти по-малко милионери в долари – 3,6 милиона.

От 2,1 млн. домакинства по света, които са станали милионери между 2013 и 2014 година, над 60% са в Азия. Тази категория не включва Близкия изток, който е класиран отделно от Африка, и Япония, където богатствата почти не са се увеличили, макар страната да остава трета в класацията по брой на милионери с 1,12 милиона домакинства.

В кои страни има най-много милионери вижте в галерията на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
kane
преди 8 години
преразпределение - насила с революцияили доброволно с данъци - еволюцияалчността на богатите е скъперничеството и само насила дават, а някои с живота си се разделят, но доброволно с париците си неписнало ми е от фашизъм всеки ден се надявам социализма - здравия разум да възтържествуа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Нас ни интересува как са станали милионери - чрез индустрията тоест произвеждат реално нещо или чрез финансовата индустрия тоест чрез спекулации И стигаме до основният въпрос КОЙ решава колко да са данъците - СУВЕРЕНА(гражданите) с референдум През 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес. Средното почасово възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността.Разбирам до 50 пъти но 277 е много тоест таван на заплатите и печалбата на фирмите - 100% данък както Англия едно време ''Данък Тобин'' даже не подлежи на обсъждане - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoОписла съм какво да се направи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 РЕВОЛЮЦИЯ или ЕВОЛЮЦИЯ(преразпределение) защото повечето неща са си кражба(несправедливост) с ''вратички'' в закона и т.н. дерегулации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още