IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв знак за пазара на изкуство е възходът на консултантския бизнес

Появата на нови и нови консултанти поражда опасения за посоката на пазара, който е обзет от инвестиционна треска

11:24 | 15.08.15 г.
<p>
	Изложбената зала на Christie&#39;s в Лондон. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Изложбената зала на Christie's в Лондон. Снимка: архив, Ройтерс

“Да правиш пари е изкуство, да работиш е изкуство, а добрият бизнес е най-доброто изкуство”. Анди Уорхол просто е знаел. С нарастващия интерес към изкуството като клас инвестиционен актив нараства и интереса към консултациите на потенциалните инвеститори като бизнес, пише FT.

Съветниците съществуват оттогава, откакто хората са започнали да колекционират изкуство. Сега обаче инвеститорите искат финансова експертиза и академични знания.

През миналата седмица беше дадено началото на Cadell & Co, която ще дава и съвети за управление на изкуството за инвеститори.

Появата на нови и нови консултанти обаче поражда и опасения за посоката на пазара на изкуство. “Не съм изненадан да видя, че бизнесът с консултациите се разраства, тъй като тези инвестиции са на мода. Това е симптоматично за един пазар, който в момента е изключително скъп”, коментира Стивън Кетъл от Stonhage Fleming Family and Partners.

Никол Клук от  Quintessentially Art споделя подобно мнение. “Всеки втори човек в света на изкуството, с когото се срещам, е консултант”, посочва тя.

В доклад на Deloitte за инвестициите в изкуство през 2014 г. пише, че повече от три четвърти от купувачите и колекционерите, които компанията е анкетирала, са придобивали предмети на изкуството с цел инвестиция. За сравнение, през предходната година делът на инвеститорите е бил около 50 на сто. Това най-вероятно ще увеличи нуждата и търсенето на професионални и безпристрастни управленски услуги, свързани с планирането, съхраняването и подобряването на изкуството и колекционерските активи, допълва се в доклада.

Филип Хофман, главен изпълнителен директор на Fine Art Fund Group – един от лидерите в консултантския бизнес, най-добрият съвет е да не се купува, тъй като възнаграждението на повечето от съветниците е обвързано със стойността на сделките.

Хофман отхвърля твърдението, че пазарът е пред “прегряване”. Силният интерес е към 30-на художника. Той предупреждава обаче, че много от старите майстори не са подходяща инвестиция, а цените на произведенията на много от съвременните художници все още не са “полудели”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още