IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tencent става онлайн дистрибутор на "Междузвездни войни" в Китай

Компанията увеличава усилията си в предлагането на разнообразно развлекателно съдържание в интернет

16:52 | 14.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайските интернет потребители вече могат да гледат филмите от поредицата „Междузвездни войни“ онлайн напълно законно. Интернет гигантът Tencent Holdings обяви в понеделник, че е сключил сделка с Walt Disney и е станал ексклузивен онлайн дистрибутор на филмите за Китай – от „Епизод I: Невидима заплаха“ до „Епизод VI: Завръщането на джедаите“, пише Wall Street Journal.

Финансовите параметри на сделката все още не са обявени. 

Сделката е най-новият опит на Tencent да насърчи онлайн предложенията на забавления, включително музика и филми. Основният бизнес на Tencent включва социални мрежи и онлайн игри, както и мобилното чат приложение WeChat, но компанията има и собствена онлайн видео платформа, наречена Tencent Video. Освен това притежава и своя стрийминг услуга – QQ Music.

През ноември Tencent подписа сделка с HBO на Time Warner и се превърна в ексклузивен дистрибутор на американската мрежа в Китай.

За международните компании от развлекателната индустрия партньорството с китайските интернет компании представлява начин за създаване на официални канали за онлайн дистрибуция на един потенциално голям, но изпълнен с предизвикателства пазар, който отдавна има проблеми с пиратството. Според Tencent това е първият път, в който филмите от поредицата „Междузвездни войни“ се разпространяват легално онлайн в азиатската страна.

Китай е вторият по големина пазар на филми в света след САЩ по боксофис приходи. Сделката е сключена в навечерието на световната премиера на новата серия „Междузвездни войни: Силата се пробужда“.

За Tencent сделката с Disney е и опит да убеди повече интернет потребители да се абонират за услугата ѝ Tencent Video срещу месечна такса от 20 юана (около 3 долара). Абонаментът дава достъп до всички филми и телевизионни предавания в платформата.

Този месец абонатите на Tencent Video могат да гледат „Междузвездни войни“, ако заплатят допълнително по 2,50 юана на гледане, обявиха от компанията. От следващия месец абонатите няма да е нужно да плащат допълнителната такса. Тези, които не са абонирани за услугата, ще трябва да плащат по 5 юана всеки път, в който гледат някой от филмите от „Междузвездни войни“ на сайта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още