IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coca-Cola ще продаде девет от производствените си заводи

Компанията се опитва да намали производствените си разходи в САЩ, за да се справи с по-слабите продажби

22:52 | 24.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компанията за безалкохолни напитки Coca-Cola Co заяви в четвъртък, че планира да продаде девет производствени съоръжения на три от най-големите си независими бутилиращи компании в опит да се раздели с активите си с нисък марж и да намали производствените си разходи в САЩ, съобщава Ройтерс.

Бутилиращите компании, Coca-Cola Bottling Co Consolidated, Coca-Cola Bottling Company United и Swire Coca-Cola USA, ще придобият девет завода, оценявани на около 380 млн. долара от Coca-Cola Refreshments, която Coke създаде, след като купи най-голямата бутилираща компания в Северна Америка през 2010 г.

Освен това Coke заяви, че и четирите юридически лица, заедно с оперативната група на Coke за Северна Америка, ще създадат нова група за доставки, за да взимат заедно решения в области като нови опаковки и покупки на нужните продукти. Новата група ще формира около 95% от производствения обем на компанията в САЩ.

Най-големият производител на газирани напитки се опитва да се справи с забавящия се темп на продажбите в САЩ. Тя продава бутилиращите си операции, които отчасти са свързани с доставката на продуктите ѝ на търговските вериги, на франчайзи, за да се отдръпне от капиталоемкия бизнес за разпространение с нисък марж.

Досега обаче компанията не бе продавала заводи, където концентратът се комбинира с други съставки и се бутилира. Продажбата на заводите, които произвеждат газирани напитки като Coke, Sprite и Fanta, се очаква да приключи между 2016 и 2018 г., заяви Coca-Cola.

„Продавайки производствени заводи, очакваме Coke да генерира висока възвращаемост на инвестирания капитал, след като капиталовата ѝ база намалее и да получи известна сума, която да реинвестира и да върне на акционерите, заяви Бони Херцог, анализатор в Wells Fargo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още