IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен старт на годината за Heineken

Продажбите на холандския пивовар нараснаха по-силно от прогнозите на анализаторите благодарение на растеж в Азия и Северна и Южна Америка

12:13 | 20.04.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Третият по големина пивовар в света – холандската Heineken NV, отчете по-силен ръст на доставките на бира през първото тримесечие на годината спрямо прогнозите на анализаторите, като основен фактор за това е растежът в Азия и Северна и Южна Америка, съобщи  Bloomberg.

Обемът на доставките на бира е нараснал със 7%, посочва базираната в Амстердам компания в отчета си, публикуван в сряда. Медианната прогноза на 19 анализатори, анкетирани от Bloomberg, беше за ръст от 2,4 на сто. Тази стойност изключва влиянието на придобивания, продажби и валутни колебания.

Тримесечната печалба се е понижила до 265 млн. евро от 579 млн. евро през същия период година по-рано. Миналата година компанията постигна капиталова печалба в размер на 379 млн. евро от продажбата на завод в Мексико.

Heineken потвърди прогнозите си, че очаква по-силни продажби и печалба през 2016 г. въпреки забавянето на някои развиващи се пазари, където компанията генерира близо две трети от печалбата си.

Производителят на бирата Tiger очаква растеж в Азия, включително във Виетнам, който е сред трите негови най-големи пазара. Тук Heineken е в компанията на датската Carlsberg A/S, която също разчита на ръст във Виетнам и страни като Индия, за да компенсира продължаващия спад в Русия.

„Това беше добро първо тримесечие, подкрепено от силния период около Нова година във Виетнам и Китай и по-ранния Великден“, коментира главният изпълнителен директор Жан-Франсоа ван Боксмеер в изявление към отчета. „Имаше добър ръст на обема в Северна и Южна Америка и Европа.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още