Консумацията на бира в България през 2015 г. се повишава до 73,5 литра на човек. Това съобщи изпълнителният директор на Съюза на пивоварите у нас Ивана Радомирова на пресконференция по случай 25 години от създаването на Съюза и 135 години от българската пивоварна индустрия, предаде БТА. Употребата на бира през последните пет години е била средно 72 литра на човек годишно.
По този показател България се нарежда до страни като Белгия и Холандия и вече изпреварва Великобритания, но е далече от Чехия (144 литра на човек годишно) или Германия (107 литра), посочи тя.
Изследвания на съюза от първите шест месеца от тази година показват, че най-често се пие бира в Русе - 13 пъти месечно. След това се нареждат Монтана с 11 пъти и Плевен и Бургас с по 10 пъти.
Мъжете пият бира 12 пъти месечно, а жените - 5 пъти, показва проучването.
Радомирова посочи, е през последните пет години членовете на Съюза на пивоварите са пуснали на пазара над 42 нови марки и разновидности бира и над 102 нови опаковки. През последната година на пазара е навлязло непастьоризираното или нефилтрираното пиво.
Лек спад от 1 - 2 процента през последните година и половина - две се наблюдава в продажбите на най-традиционните опаковки в страната - пластмасовите. По думите на Радомирска това е добра тенденция, тъй като стъклото е класиката на бирената култура.
Стъклените опаковки бележат ръст от 23 процента, кеновете - 11 на сто, а наливното пиво - 5,5 процента.
Отчетен е ръст от 22 на сто в дела на консумацията на бира в заведения.
През 2015 г. пивоварите отчитат ръст на пазара на бира в страната от 2 процента спрямо предходната година.


Вижте кои са най-устойчивите на ръжда коли на старо
Спипаха поредния варненец с дрога
Арестуваха варненец, системно отказвал тестове за дрога на пътя
1500 души дойдоха на погребение.... на 12-годишен миниван
Градската елха във Варна грейна с тържествен концерт (СНИМКИ)
Може да видим връщане под 4000 долара за тройунция при златото
С новия дълг не се увеличава производителността, а пада върху младите
България с рекорден ръст на онлайн продажбите за Черния петък в Европа
Кой ще замести Хасет в Белия дом, ако стане шеф на Фед
Жизнено важната търговия на Русия с петрол в Индия е в упадък, но не и изчезнала
BMW превъртя играта: Тествахме новото iX3
Най-бързата кола на XX век беше продадена за над 25 милиона долара
Какви са основните проблеми на 1.2 TSI на Volkswagen
Топ 10 на най-устойчивите на ръжда коли на старо
Кога са изобретени електрическите прозорци
Дакота Джонсън, Нина Добрев и Ана де Армас демонстрираха супер фигури в чернo
Как да преодолеем усещането, че не сме достатъчно добри?
Джеймс Камерън все още е лудо влюбен в звездата си от „Титаник“ Сузи Еймис
Кейт Уинслет дойде с красив млад кавалер на червения килим
Бърнаут или липса на витамини?
преди 9 години 90% от бирата у нас се прави от царевица, с хмелова есенция. Няма нищо общо с бира - гадна е на вкус, пени се все едно са я застройвали с веро. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Я *** си вземи една бомбичка и прочети какво пише на етикета. Там си го пише директно, не че имам нужда то на вкус веднага се усеща. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години това с царевицата от къде го измисли, хахахахахахахахаа отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Чакайте сега, за бира ли говорим, или за подобията на бира които се продават в БГ-то наше скалъпване?У нас като се замисля, рядко се прави бира без царевица вътре за поевтиняване. Само я опитваш и веднага те удря един гаден вкус, който обикновено се замаскира с разводняването на бирата. А пили ли сте царевичака на бомбичката на Шуменско? Е няма такова менте, уж било като едно време, ама лъжат в очите. Навремето не се слагаше царевица в бирата, а тази сегашната е отврат менте. отговор Сигнализирай за неуместен коментар