IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Etsy отново е на загуба, но с 39% ръст на приходите

Компанията твърди, че валутните колебания са повлияли на резултатите ѝ

16:49 | 03.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Etsy, базираната в Ню Йорк компания, която управлява онлайн платформа за продажба на ръчно изработени и винтидж стоки, отчете по-голяма загуба от очакваното за второто тримесечие заради валутните колебания. Въпреки това компанията отчете силен ръст на приходите и на броя нови потребители, пише Wall Street Journal.

Компанията заяви, че приходите ѝ са нараснали с 39 на сто до 85,3 млн. долара. За сравнение през първото тримесечие ръстът беше 40%. Анализаторите, анкетирани от Thomson Reuters, очакваха сумата да достигне 81 млн. долара.

Etsy коригира и прогнозата си за 2016 г., посочвайки, че очаква по-голям ръст на приходите и на други финансови показатели.

Стойността на акциите на компанията нарасна с 5,4% до 13,40 долара по време на следборсовата търговия вчера. За сравнение по време на първичното публично предлагане на Etsy през април 2015 г. книжата се търгуваха за 16 долара.

Разходите за маркетинг, фактор за загубата на Etsy през последните години, са нараснали с 11% през тримесечието до 17,2 млн. долара.

Etsy таксува търговците, които оперират в нейната платформа. Компанията твърди, че приходите от онлайн пазара ѝ са скочили с 23%.

Същевременно Etsy се сблъсква с все по-голяма конкуренция напоследък. През октомври Amazon пусна собствена секция, наречена Handmade, и се опитва да привлече част от търговците, с които Etsy вече работи. Но Citigroup твърди, че базата от търговци, работеща с Etsy, е стабилна, ето защо смята заплахата от Amazon и други конкуренти за „минимална“ или незначителна.

За четвъртото тримесечие Etsy отчете загуба в размер на 7,3 млн. долара, или 6 цента на акция, в сравнение със загубата от 6,4 млн. долара, или 7 цента на акция, година по-рано. Анализаторите очакваха загуба от 1 цент на акция. Загубата във връзка с валутните колебания е в размер на 6,4 млн. долара през периода, в сравнение с печалбата от 5,8 млн. долара година по-рано.

Активните търговци в платформата са се увеличили с 11,5% до 1,7 млн., докато броят на активните купувачи е скочил с 20% до 26,1 млн. Процентът на мобилните посещения се е увеличил до 64% от 60%.

Брутните приходи от продажби на стоки са се увеличили с 23% до 669,7 млн. долара.

Etsy очаква ръст на приходите за тази година в диапазона 25-28%. Предишната ѝ прогноза беше за 20-25% увеличение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още