IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страстта на Тръмп към голфа е струвала на данъкоплатците 115 млн. долара

Американският държавен глава често се хвали, че не получава заплата като президент, но хобито му излиза далеч по-солено на американците

22:05 | 03.12.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С ваканцията си за Деня на благодарността хобито на американския президент Доналд Тръмп да играе голф е коствало на американците 115 млн. долара до момента под формата на разходи за пътуване и сигурност, съобщава вестник Huffington Post. Това се равнява на президентските заплати за 287 години макар той често да се хвали, че не получава заплащане.

Стотици хиляди, а може би дори милиони долари от тази сума са отишли в собствените сметки на Тръмп, тъй като агентите на Сикрет сървис, служителите на Белия дом и други представители на администрацията отсядат и се хранят в хотелите и край голф игрищата му.

Точната сума не може да бъде определена, тъй като Белият дом отказва да разкрие колко от съветниците на Тръмп са отсядали в имотите му при неговите посещения в тях и да публикува касови бележки за възникналите разходи.

В отговор на въпрос на Huffington Post дали знае колко представители на администрацията освен нея са отседнали в курорта Мар-а-Лаго на Тръмп в Палм Бийч, щата Флорида, по време на почивката на американския президент за Деня на благодарността и колко е струвало всичко прессекретарката на Белия дом Стефани Гришъм е отговорила с една дума: „Не“.

Но заведени дела от медии и регулатори разкриха плащания на стойност стотици хиляди долари, вероятно в нарушение на Конституцията, която не позволява на Тръмп да приема облаги извън заплатата си от федералното или щатско правителство.

ProPublica, например, установи, че Мар-а-Лаго е вземала от данъкоплатците 546 долара на нощувка – три пъти повече от средната дневна цена и максималната допустима сума според федералните закони, за 24 представители на администрацията на Тръмп, които са отседнали там по време на посещение на китайския президент Си Дзинпин през 2017 г.

Групата Property of the People разкри плащания на обща стойност 254 021 долара от Сикрет сървис в редица имоти на Тръмп само през първите пет месеца от президентския му мандат. През същия период американският президент е играл голф 25 пъти. Към миналата сряда той е прекарал 223 дни на голф игрища, които притежава. Ако първите пет месеца са точен индикатор, това означава, че Сикрет сървис вероятно е похарчила около 2,3 млн. долара от парите на данъкоплатците в компании на Тръмп, на които той е едноличен собственик.

„Става все по-ясно, че Доналд Тръмп използва президентството си, за да слага пари в джоба си“, коментира Джордан Либовиц от групата Citizens for Responsibility and Ethics във Вашингтон. „Не е въпросът, че той обича голф. Въпросът е, че харчи огромни суми по време на президентския си мандат за рекламни изяви на изпадналите си в затруднение голф игрища и оставя на данъкоплатците да покрият сметката“, допълва той.

По време на предизборната си кампания за Белия дом Тръмп заяви, че като президент ще работи твърде усилено и няма да разполага с време за никакви ваканции. „Обичам голфа, но ако вляза в Белия дом, не мисля, че ще видя отново Търнбери и Дорал“, заяви Тръмп на митинг през февруари 2016 г., имайки предвид две от голф игрищата си.

Въпреки това обещание американският президент е напът да прекара много повече време на голф игрището от предшественика си Барак Обама. На този етап от първия си мандат Обама е прекарал 88 дни на голф игрището, а посещението на Тръмп на голф комплекса му в Западен Палм Бийч миналата сряда беше 223-ят му ден в игра на голф. Това прави 2,5 пъти повече голф дни от Обама.

Освен това предишният американски президент избираше за повечето си партии голф игрища във военни бази близо до Белия дом, докато Тръмп предпочете да предприеме множество посещения на игрищата си в Ню Джърси и Флорида, които изискват седемцифрени разходи за пътуване и охрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Хайде да не ходим толкова далече и в толкова богата страна, при толкова богат човек. Хайде да започнем да смятаме колко НИ струва днес суетата на нашия премиер, бодигарда на Тодор Живков - пътуване със самолет, когато Курц пътува като нормален редови гражданин, пътуване с джипката и раздаване на пари (нашите), както му хрумне през стъклото, безкрайната суета и задоволяването й с обкръжение от журналисти, които после пишат САМО хвалебствени материали за него, например Беновска и Мадам В - и сме на 111-то място по свобода на словото - преди 15 г. бяхме на 38-мо и сега падама стремглаво - единствени от нашия кръг страни сме толкова ниско, изплащането на един самосвал пари наведнъж за Фейк16, защото ТОЙ така е решил (или са му заповядали) - с нарушаване на приетите правила за избор. Моля заинтересованите и мислещите да продължат списъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още