IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците не понесоха посланието за войната на Бундеслигата

Руският лицензиант за германското първенство MatchTV прекрати директното излъчване на мач заради послание срещу войната

13:53 | 18.04.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Twitter&nbsp;</em></p>

Снимка: Twitter 

„Спри войната, Путин!". Посланието се появи на рекламните табла на стадион "Билефелд Алм" по време на мача между Арминия и рекордьора шампион на Германия Байерн Мюнхен (0:3). Ясно послание срещу агресивната война на Русия срещу Украйна, която продължава вече почти два месеца. И оскърбление за руския лицензиант на Бундеслигата MatchTV, който прекъсна излъчването на мача на Великден (за католиците той бе този уикенд, б. ред.).

След малко по-малко от 30 минути излъчването на мача по MatchTV беше спряно по средата на атака на Байерн с кратък коментар. Телевизионният оператор продължавал да се придържа към принципа да държи спорта далеч от политиката. „Футболът и спортът са аполитични", казва коментаторът на мача. А това не е първият подобен инцидент, припомня DPA.

Преди две седмици, след подобни послания за мир на стадионите, първо излъчването на мача между Борусия Дортмунд и Лайпциг, а ден по-късно и това на двубоя между Борусия Мьонхенгладбах и Майнц 05 бяха преждевременно прекратени. В Русия на медиите е забранено да се използват термини като „нападение", „инвазия" и „обявяване на война", когато отразяват войната срещу Украйна. Москва нарича войната „специална военна операция".

В изявление от началото на април Германската футболна лига (DFL) заяви, че ще се придържа към договора с руския партньор на Бундеслигата - Match TV. Вместо извънредно прекратяване и отказ от излъчване на лигата в Русия DFL иска да продължи да се фокусира върху „достигането на хората в Русия с послания за мир от стадионите". Въпреки това DFL заплашва и да прекрати бизнес отношенията си, ако има по-нататъшни прекъсвания на излъчването. „В същото време, разбира се, следим отблизо дали и до каква степен тази възможност продължава да съществува", се казва в разпространеното от лигата изявление.

Други големи първенства, например английската Висша лига и френската Лига 1, прекратиха договорите си в Русия. Бундеслигата, от друга страна, в момента продължава да разчита на силата на кадрите и на посланията от стадионите, за да окаже поне малко влияние върху възприемането на войната от руското население. Още в началото DFL обяви, че „в настоящата ситуация няма да печели от партньорството с Match TV и ще дари неизплатените приходи от партньорството през този сезон за хуманитарна помощ".

Но освен тази сила на кадрите от германските стадиони и самите клубове от Бундеслигата продължават да проявяват голяма солидарност с Украйна и клубовете от украинската лига. Борусия Дортмунд (BVB) например ще бъде домакин на украинския топ клуб Динамо Киев на 26 април. Мачът ще бъде предаван на живо от ZDF. Междувременно не се очаква излъчване по руска телевизия.

„Обръщаме се към всички вас, независимо дали подкрепяте BVB или друг отбор, дали сте футболен фен или не - моля, купете си билет за нашия благотворителен мач срещу Динамо Киев", каза изпълнителният директор Карстен Крамер. „Нека заедно да поставим един уважаван в целия свят знак на солидарност срещу войната и за мир в Европа. И преди всичко - нека заедно да помогнем на хората на място в пострадалата страна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
да, турция е същата коочина като родината ти русия.... тоя път правилно си се ориентирал или викаш тая опорка беше куца! ... безтопков утерменш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Турция е същата като Русия. Просто един агресор ! Трябва да стоим далеч далеч от такива ! Като ви говоря,че трябва да разкараме тези руски самолети и да ги обновим с други никой не ми вярва. Ракетен щит също ! Ще можем да си го ползваме и срещу Русия и срещу Турция ако не дай си боже се наложи. Освен това 10-15% макс енергийна зависимост от едно място. За тези неща трябва да работи България ! Естествено и пълна близост с ЕС. Приемане на еврото и т.н. Аз да питам импа ако случайно си направим батальон с име "ЛЕВСКИ" който да пази българите в Кърджали какво би казал ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Върни се по назад през 1994-та за едни други споразумения ... гарантирани от Русия и САЩ :) Русия такива споразумения изобщо не я интересуват. Интересуват я пристанища на ТОПЛИ морета ( от поне 300 години) , наличието на газ и други полезни изкопаеми (виж колко има Украйна). Всичко което казва Русия е просто пропаганда. Не си ли чел Ленин и как работи комунизма ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Турция мирно е навлязла със войски в северен Ирак и извършва мирна военна операция с авиация и пехота, унищожавайки военни съоръжения и складове за боеприпаси. Слава богу нещата са напълно нормални и неагресивни и не си заслужава да се споменават дори, точно както и събитията в Йемен. Само каквото кажат че е лошо, това ще гледаме. Другото игнорираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
И в случай, че не си разбрало, човеченце, нападението дойде още през 2014, когато пPocия завзе Крим, Донецк и Луганск. Което е абсолютно нарушение на договора от 1994, с който opките гарантират териториалната цялост на Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Да, тук си прав, германците трябва да попитат политиците си Как допуснаха такава зависимост от opкски газ и как допуснаха десетилетия да хрантутят opките, които с техните пари вършат военните си злини! Меркел години наред живя със заблудата, че opките са нирмални хора и ако им даваш пари, няма да си мислят за война. Ее, хубаво е, че политиците разбраха тази грешка. И ще я решат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 9
Императорът
преди 1 година
Германците първо да попитат соствените си политици - ТЕ какво направиха за да не допуснат да избухне тази война? Германия беше гарант по Минските споразумения !!! Докато укpoпите бомбардираха и обстрелваха населението на Донбас, убивайки ежедневно мирни хора, ГЕРМАНИЯ МЪЛЧЕШЕ !!! Сега Путин ви е виновен, нали? На зима като изпоизмрете от студ, пак Путин ще ви е виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още