IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският производител на бонбони Leysieffer е пред фалит

Причината за искането за обявяване в несъстоятелност са затруднения с ликвидността

13:18 | 05.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: facebook.com/Leysieffer/</em></p>

Снимка: facebook.com/Leysieffer/

Германският производител на бонбони Leysieffer от Оснабрюк отново подава молба за обявяване в несъстоятелност около две години след новото си начало.

„Причината за искането за обявяване в несъстоятелност са затруднения с ликвидността", обяви временният синдик Щефан Майер от юридическата кантора Pluta-Rechtsanwalts GmbH, цитиран от DPA. Той заяви, че през последните месеци приходите на дружеството са спаднали значително. „Към това се прибави и неотдавнашното рязко увеличение на разходите за суровини и енергоизточници, както и все още съществуващите последици от пандемията от коронавируса, която не е приключила", се казва в изявлението за молбата за обявяване в несъстоятелност на Leysieffer GmbH & Co. KG.

Майер казва, че в момента преговаря с Федералната агенция по заетостта за изплащането на обезщетения на почти 200 служители. В първоначалното си становище Федералната агенция по заетостта отрича правото на обезщетения при несъстоятелност. Поради това се е наложило повечето служители да бъдат освободени от работа и всички клонове да бъдат временно затворени. „В момента водим конструктивни преговори с отговорните лица във Федералната агенция по заетостта, така че служителите на Leysieffer все пак да получат обезщетения при несъстоятелност", се казва в изявлението.

Служителите се надяват бизнес операциите да продължат и временният синдик да успее да убеди Федералната агенция да промени решението си, казва Анна Винклер, управляващ директор на Leysieffer, цитирана в прессъобщението. Такова решение обаче трябвало да бъде взето много скоро, „защото в противен случай едва ли ще бъде възможно да се възобновят бизнес операциите".

Leysieffer произвежда сладкарски продукти като шоколадови бонбони, пралини (шоколадови бонбони с пълнеж) и плодови пасти и управлява кафенета, бистра и магазини на дванадесет места в Германия. През пролетта на 2020 г. Leysieffer приключи предишното си производство по несъстоятелност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още