IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модните гиганти се обединяват около еко-кауза

Производители на обувки спират доставките на кожи от Бразилия заради изсичането на Амазонските гори

12:17 | 05.08.09 г.
Модните гиганти се обединяват около еко-кауза

За мнозина е важно кой е дизайнерът на даден модел обувки, а не в коя страна са направени или от каква кожа например. Въпросът с използването на кожи обаче доведе до сериозни дискусии след проучване на екологичната организацията Грийнпийс и в резултат мотивира някои от най-големите световни марки за обувки, в това число Clarks, Adidas, Nike и Timberland, да се включат в мораториума за изсичането на дъждовните гори в Амазония заради доставките на кожи от Бразилия.

 

Изсичането на дъждовните гори, което се прави със земеделска цел за доставките както на месо, така и кожи за модната индустрия, е повишило със 17% въглеродните емисии на земята – повече отколкото произвеждат всички видове транспорт по света. Спирането на доставки на кожи от областите, в които се изсичат дървета, ще спре изсичането и вредното влияние на липсата на гори върху околната среда.

 

Можем да постигнем съгласие за влияние върху климатичните промени, що се отнася до Бразилия и горите там”, казва Ед Милибанд, секретар по енергийните и климатични помени във Великобритани пред Guardian, след посещение в Бразилия. „Амазонските гори са прекрасно място в частта си, недокосната от хората, а участъците, които са изсечени, стават все по-големи и по-големи.”

 

Разрушенията стават все по-големи за кратък период от време”, каза представителят на Грийнпийс Джеймс Търнър. „Това, което следва да направим сега, е да окажем натиск на компаниите от хранителния сектор. Фирмите за производство на обувки вече осъзнават проблема и предприемат действия, сега е ред и на супермаркетите да ги последват”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още