IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуството в ценови рекорди

183 - сантиметрова скулптура бе продадена за 104,3 млн. долара

11:30 | 04.02.10 г.
Алберто Джакомети  -
Алберто Джакомети -
Скулптурата на швейцареца Алберто Джакомети "Ходещият човек" беше продадена на търг на "Сотбис" в Лондон за сумата от 65 млн. британски лири или 104,3 млн. долара. Това е абсолютен рекорд за цена на произведение на изкуството, съобщиха световните информационни агенции.

Първоначално организаторите на търга с произведения на импресионисти и модернисти бяха оценили лота на 18 млн. лири или на 28,6 млн. долара. Купувач, чието име не се съобщава, се е сдобил по телефона със скулптурата за сума, която повече от три пъти надхвърля очакванията на специалистите.

Така бе подобрен досегашният рекорд за цена на произведение на изкуството, който принадлежеше на картината на Пабло Пикасо "Момче с лула". Творбата, нарисувана през 1905 г., бе купена през 2004 г. на търг в Ню Йорк за 104,17 млн. долара.

Скулптурата "Ходещият човек" е създадена през 1961 и досега си остава едно от най-големите и значими произведения на Джакомети. Височината й е 183 сантиметра.

Предишният рекорд за творба на Джакомети, продадена на търг, е 27, 4 млн. долара.

На търга на "Сотбис" бе поставен и още един световен рекорд - за пейзаж. Картината "Църква в Касон (Пейзаж с кипариси)" на Густав Климт бе продадена за 26,9 млн. лири или 43 млн. долара.

"Църква в Касоне (Пейзаж с кипариси)" беше с оценка между 12 и 18 млн. лири. Рисувана през 1913 г., творбата е единствената запазена от серия на художника, запечатала прекрасния пейзаж на езерото Гарда в Италия.

Третият топ лот на търга бе "Кана и плодове на маса". Картината на Пол Сезан бе продадена за 11,8 млн. лири или за 18,7 млн. долара.

Картината "Лежаща жена" на Анри Матис бе купена за 4,4 млн. лири или 6,9 млн. долара.

Търгът на "Сотбис" бе първият в историята на лондонската аукционна къща, на който бяха предложени три творби, оценката на всяка от които надвишава 10 млн. лири (16 млн. долара).

На търга в Лондон бяха предложени също картини на Матис, Магрит и Миро и скулптури, сред които две творби на Хенри Мур.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още