IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Немски кмет изобрети дизайн на пейка „без грам желание“

Градоначалникът на малкото немско градче Епелхайм измисли дизайн на пейка, която позволява да се седи на облегалката й

08:10 | 19.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Новата пейка &bdquo;без грам желание&ldquo; - седалката е на мястото на облегалката. <br />
<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Новата пейка „без грам желание“ - седалката е на мястото на облегалката.
Снимка: Ройтерс

„Неволята учи“, казваме често в България. Очевидно и в Германия си имат подобна поговорка. След като десетки жители на югозападния град Епелхайм (Баден-Вюртемберг) са се оплакали, че местните младежи отказват да седят прилично, а винаги седят на облегалката, местният кмет Дитер Морлин решил да действа. За да не се зацапат с обувки обикновените пейки, Морлин измислил нов революционен дизайн, при който седалката на пейката е на мястото на облегалката.

„Младежите нямаха и грам желание да се придържат към нормалните правила за сядане на пейки“, казват от общината. Затова и кметството решило да кръсти пейките с новия дизайн „без грам желание“.

„По някое време ми хрумна да нахвърлям дизайн за пейка, при който да може да се сяда на облегалката“, спомня си Морлин, цитиран от местните медии.

И така – от няколко стари пейки местната мебелна фабрика е направила нова, примерна пейка от дърво и стомана – за 300 евро. Сега младежите ще могат да сядат на облегалката, която е превърната в седалка с помощта на широка дървена плоскост. Краката пък удобно се отпускат на реалната „седалка“. Първият екземпляр е бил посрещнат с ентусиазъм.

„Сега младежите седят на новата пейка като врабчета на клон и се радват, защото нямат забрана да седят на задната част на пейка. А останалите хора са щастливи, че имат къде да седнат на чисто“, обяснява градоначалникът, който междувременно е получил и много запитвания за дизайна от други кметства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още