IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как богатите са станали толкова богати?

Изборите, които правят хората, със сигурност са важни за техния успех, но основната причина е късметът

17:45 | 04.05.13 г. 13
Как богатите са станали толкова богати?

Изследвания показват, че ако родителите не са завършили гимназия, вероятността и децата да не го сторят е 8 пъти по-голяма - 22,2% в сравнение с 2,9% при деца, чиито родители имат подобно образование.

Преимуществата на доброто семейство не свършват с образованието. Икономистът от Tufts Линда Лаури твърди, че половината от всички работни места в САЩ се намират чрез роднини, приятели или познати. Канадските икономисти Майлс Корак и Патрицио Пирейно са установили, че има 40% вероятност даден мъж да работи в същата компания, в която е работил и баща му. Този дял достига 70% при единия процент от населението с най-големи доходи.

Това обяснява защо връзката между доходите на даден родител и неговото дете е още по-сила при най-богатите, отколкото при населението като цяло, според Корак. 1/3 от наследяванията на директорски постове в публичните компании в САЩ са от хора с роднинска връзка с предишния директор, основател или голям акционер.

Особено трудно е да се обяснят промените в неравенството в САЩ напоследък, ако за логика се използва факторът "усилие".

Ако от 1979 г. насам растежът беше разпределен равномерно, по-бедните 80% от американците би трябвало днес да печелят повече, според изчисления на Центъра за бюджетни и политически приоритети. Техните доходи щяха да са по-големи с 1300 долара. Американците между 60-ия и 80-ия процент трябваше да печелят с по 6500 долара повече. А доходите на най-богатия 1% от населението трябваше да намалеят с 347 000 долара.

Дали това се дължи на факта, че по-бедните 80% от американците са станали значително по-мързеливи от 1979 г. насам?

На международно ниво сравнителното въздействие на усилията срещу късмета е още по-силно изразено в полза на късмета. Според статия, публикувана неотдавна в New York Times, доходите на домакинствата в Манхатън са също толкова неравномерно разпределени както в Сиера Леоне - и на двете места най-богатите 1/5 от жителите изкарват 40 пъти повече от най-бедните 1/5.

Около 2/3 от глобалното неравенство може да бъде обяснено с географски фактори, според Бранко Миланович. Ако  роднинството и локацията бъдат комбинирани като фактори, излиза, че 80% от доходите на човек като възрастен са предопределени от мястото, на което този човек е роден, и неговите родители.

Изборите, които правят хората, със сигурност са важни за техния успех. Но късметът, а не усърдната работа, определя в много по-голяма степен защо богатите са богати, а бедните - бедни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"80% от доходите на човек като възрастен са предопределени от мястото, на което този човек е роден, и неговите родители"-----------------Значи приказките за прекомерната глобализация са мнооого силно преувеличени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
...Т.е. по-интересното е каква е ролята на образованието - от написаното излиза, че е по-малка от това на връзките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Другото добре, но извода нещо куца - както е написано, излиза, че не късмета, а връзките, образованието, наследството и пр. са важните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още