IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Малката Хавана" в Маями запълва нишата на пазара на пури в САЩ

Бутикови ателиета в града привличат най-добрите кубински майстори на пури

16:32 | 30.09.13 г.
<p>
	Най-добрите кубински майстори на пури пренасят технологията на производство в САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Най-добрите кубински майстори на пури пренасят технологията на производство в САЩ. Снимка: Ройтерс

В ателие за свиване на пури в сърцето на кубинския квартал на Маями загрубелите пръсти на Мария Сиера правят същите движения, които са извършвали преди повече от 30 години за известната фабрика за пури El Laguito в Хавана, пише Ройтерс.

Тя изрязва от лист тютюн парче във формата на сълза, после го лепи, завива и подгъва в края, оформяйки малкото ветрилце, което е отличителният белег на майсторите на най-качествените кубински пури.

На фона на американското ембарго за кубинския внос в Маями се разраства една нишова индустрия, концентрирана в ръцете на няколко десетки кубински майстори на пури, произвеждащи специални серии, които се продават за над 700 долара за кутия.

На 18-годишна възраст Сиера е една от общо 30 кубински жени, избрани сред хиляди кандидати да бъдат обучени в занаята от личния майстор на Фидел Кастро - Едуардо Ривера. Жените навлизат в един доминиран от мъжете бизнес по настояване на революционера Селия Санчес - близък довереник на Кастро през 60-те и 70-те години.

Сиера е една от общо 10-та майстори, които работят в El Titan de Bronze - магазин в "Малката Хавана", кръстено на Антонио Масео - генерал във войната за независимостта на Куба. Останалите майстори също са от утвърдени кубински заводи, като някои са арестувани неколкократно, преди да успеят да се доберат до Маями.

"В общи линии ние сме бутик", обяснява Санди Кобас, чийто баща Карлос отваря магазина преди 20 години. "Не произвеждаме в масови количества, а пурите се правят точно както в Куба", допълва тя.

Tropical Tobacco, която произвежда пурите Casa Fernandez, открива малка фабрика в Маями през 2012 г., като наема дестина майстори от Куба, които произвеждат по 1 200 пури дневно. В завода на фирмата в Естели, Никарагуа, се трудят около 50-60 души, които правят по 15 000 пури дневно.

През 2012 г. повечето пури в САЩ са внесени от Доминиканската република, Никарагуа и Хондурас, като общата стойност на вноса от тези страни е 600 млн. долара.

"Кубинските майстори в Маями са най-добрите в света", твърди собственикът на Tropical Едуардо Фернандес. "Видяхме ниша на пазара, на която можехме да отговорим бързо, и решихме да произвеждаме висококачествени пури на място", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още