IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени експериментират с живо пиво от лимец

Институтът по криобиология и хранителни технологии държи формулата за бира от дивото жито

15:10 | 08.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Учени експериментират с живо пиво от лимец

Учени от Института по криобиология и хранителни технологии са разработили успешна формула за  производство на  живо пиво от лимец, съобщиха от Селскостопанската академия (ССА).

В лабораторни условия е разработена технология за производство на пиво от малц от лимец и ечемик, замесени в различно съотношение. Получените бири са бистри, светли, с чист вкус и хармонична горчивина, твърди директорът на Института проф. Габриела Маринова. Тя обясни, че вкусът на дивото жито се усеща при влагане над 60%.

Продуктите са представени в ССА по линия на международния проект „Лимецът – древна иновация“ по програма „Леонардо да Винчи“, съвместно с научни звена от Чехия и Германия.

Пенливата напитка много прилича на чешките бири. Съдържащите се в кехлибарената течност полифеноли и антиоксиданти са съпоставими с тези, които големите фирми предлагат на нашия пазар. От древния сорт, който се е съхранил генно непроменен от неолита до днес, пиво са правили и траките, твърдят изобретателите.

В рамките на проекта са правени експерименти, за да бъдат получени максимално добри рецепти за хляб и бисквити от диво жито. Учените от Института по криобиология са създали няколко варианта от тях. Те са установили, че при хляба количеството на водата в тестото има много съществено значение за  неговата форма и вид. За да бъде по-качествен, той трябва да се прави с по-малко количество течност.

За получаване на бисквити са били използвани различни комбинации на съставките. Установено е, че най-добри вкусови и качествени показатели имат сладките, обогатени с яйца и маргарин. Те са с приятен и мек вкус, а при съхранение не променят характеристиките си. 

Партньорите от Чехия са представили технология за получаване на малц от лимец, при различни режими на накисване и продължителност на кълнене. 

Проектът е фокусиран върху създаването на нов тип продукти, основани на възраждането на древното жито, трансфера на специфична методология за неговата обработка и прилагането й в системата за професионално обучение в България и страните партньори.

Друг важен елемент, който се цели, е укрепването на връзките между бизнеса и системата на професионалното обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още