IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да инвестираме в часовници?

Ексклузивни марки, оригинално състояние, търсен дизайн: това прави тиктакащите бижута ценни

09:30 | 13.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Специална позиция заема Museum Watch на Movado. Показва почти празен циферблат, на който само една ослепителна точка, символизираща слънцето, бележи дванадесет. Моделите, които се предлагат днес, имат предимно кварцов механизъм, а някои се предлагат за няколкостотин евро. Оригиналът от 50-те години е първият часовник, включен в колекцията на „Музея за модерно изкуство“ в Ню Йорк - оттук и името.

Баухаус е само една от многото дизайнерски линии. Едва ли играе роля, особено при много скъпите марки. Такива часовници имат свои собствени линии. Какво казва Музер за Patek Philippe: „Тези часовници показват сдържана елегантност, тъй като няма нищо голямо, за което да се говори. Дълго време след преценката му за „голям и впечатляващ", добавя и „типично немски".

При часовниците почти няма нещо, което не може да се осъществи. Възможно е например производителите да ангажират известни артисти да изработят дизайна. Така например преди няколко години „архитектите“ от Richard Mille обединяват усилия с парижкия художник на графити Kongo (известен още като Cyril Phan, Cyril Kongo и Mr. Colourful), за да създадат часовник с невиждан досега дизайн. Става дума за модела „Richard Mille 68–01 Tourbillon Kongo“, тиктакащо произведение на изкуството за 876 000 евро, произведено в едва 30 екземпляра.

Изискани фалшификати

Щефан Музер не оставя и капка съмнение: „Фалшификаторите, някои от които винаги са били добри, стават все по-добри и по-добри“. Той дава пример. Rolex Daytona, който се произвежда в края на 60-те до началото на 80-те години на миналия век, се търгува на цени между 60 000 и 80 000 евро. Специалното издание "Paul Newman" има само различен циферблат, но е с около 150 000 евро по-скъпо.

Така че въпросът е: истински ли е циферблатът на часовника? Това може да се определи отчасти от материала, по-рано за тази част на часовниците е бил използван радиоактивният радий. „Днес някои от колекционерите идват с гайгеров брояя“, казва Музер. Един поглед вътре в механизма на часовника е от съществено значение, за предпочитане с микроскоп. „Наистина познавам добре Rolex, но винаги разчитам и на второ мнение", казва Музер.

Въпреки че аукционните къщи не носят отговорност за фалшификатите, експертът казва: „Ако нещо подобно се случи с аукционна къща, това води до огромна загуба на доверие“. Платформата Chrono24 предлага освен всичко друго поради възможността от фалшификати първоначално покупната цена да се прехвърля в доверителна сметка, така че получателят на часовника да може да го провери, преди сумата да бъде окончателно прехвърлена.

Специални сегменти

През 2012 г. колекция от часовници Swatch в Хонконг беше продадена на търг за почти пет милиона евро. Китайски клиент купи 4370 броя от покойния любител на Swatch Петер Блум През 2015 г. в Хонконг бяха продадени още 5800 часовници от друга колекция Swatch за еквивалента на над пет милиона евро, а името на колекционера беше Пол Дънкел.

Въпреки това сега много по-стари модели се предлагат на много ниски цени. Понякога се търсят ограничени бройки часовници Swatch, проектирани от художници като Кийт Харинг, Кики Пикасо или Ани Лейбовиц.

Екзотичен сегмент са и руските механични часовници, някои от които са направени на пенсионирани производствени машини от швейцарската часовникова индустрия. Уебсайтът Poljot24.de се е специализирал в този сегмент. Няма ограничения за въображението по отношение на стила, например в момента се предлагат реплики на часовници на китайските ВВС от 60-те години.

Повечето от представените модели струват по-малко от 500 евро, много от тях се предлагат в ограничени количества. Въпреки това, подобно на Swatch, те всъщност не играят роля на пазара на класическите колекционери.

Така че закупуването на часовник е много лично решение. Но що се отнася до запазването на стойността, важи следното правило: изключителното име, оригиналното състояние и по-спортният, мъжки вкус днес са решаващите фактори.

По материали на Handelsblatt и Wiwo

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
mrynmryn
преди 3 години
Навремето и едни събираха китайски порцелан, че цената му се била вдигала, докато не се оказа, че следващото поколение, няма никакъв интерес към него и тия хора имаха едни много скъпи чаши и чинии. За мен инвестиции в часовници/картини/коли/бижута, са доста рисковани. Заложната къща, не я интересува че имаш златен накит, правен от слепи монахини, те гледат колко тежи и колко е цената на златото днес, останалото не се взима предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още