IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uniqlo е под все по-голям натиск да спре продажбите си в Русия

Лидерът на компанията обаче казва, че работата на компанията в страната продължава

13:22 | 09.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Собственикът на Uniqlo – Fast Retailing, е под все по-голям натиск заради плановете си да продължи да работи в Русия, въпреки че други международни търговци на дребно, включително H&M и Inditex, спират продажбите си в страната заради руската инвазия в Украйна, пише Bloomberg.

По-рано тази седмица главният изпълнителен директор на най-големия търговец на дребно в Азия Тадаши Янаи каза в интервю за вестник Nikkei, че облеклото е необходимост и че „хората в Русия имат същото право да живеят като нас“. Въпреки че фирми, включително Apple и McDonald’s, се оттеглиха от Русия, Fast Retailing миналата седмица каза, че дарява дрехи и други стоки на украинците, които са излезли от страната и дава 10 млн. долара на агенцията за бежанци към ООН. 

Коментарите му предизвикаха остри критики, а някои потребителите в социалните мрежи използваха хаштага #BoycottUNIQLO. Посланикът на Украйна в Япония Сергий Корсунски също критикува търговеца на дребно в Twitter. В интервю за Bloomberg News в сряда той каза, че „колкото повече компании се оттеглят от Русия, толкова по-добре“.

„Изтеглянето на бизнеса от Русия не е загуба, а инвестиция“, коментира Корсунски.

Fast Retailing, която постигна успех по света с достъпните дрехи на бранда Uniqlo, навлезе на руския пазар още през 2010 г. Базираната в Токио компания има 50 магазина в страната към 28 февруари. Това е най-големият ѝ брой търговски обекти извън Азия според уебсайта ѝ. Компанията създаде съвместно предприятие с Mitsubishi през 2017 г. с цел допълнителна експанзия на руския пазар.

Говорител на Fast Retailing отказва да коментира казаното от посланика и потвърди, че на този етап няма промяна в работата на фирмата в Русия.

Въпреки че редица американски и европейски компании обявиха бойкот на продажбите и операциите в Русия, не се наблюдава същото от страна на корпорациите от Япония и други части на Азия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още