IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uniqlo се поддаде на натиска и спира работа в Русия

Първоначално компанията не искаше да се изтегли от този пазар

16:01 | 10.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Модната верига Uniqlo на Fast Retailing обяви, че временно ще спре работа в Русия, присъединявайки се към нарастващия списък с международни компании, които обръщат гръб на страната след инвазията ѝ в съседна Украйна, пише Bloomberg.

Това е обрат в позицията на Fast Retailing, чийто основател Тадаши Янаи по-рано тази седмица каза, че облеклото е „необходимост в живота“ и че руснаците „имат същото право на живот като нас“. Други модни търговци на дребно, включително конкурентите H&M и Inditex (собственик на Zara), по-рано спряха продажбите на стоките си в Русия, докато магазините на Uniqlo останаха отворени.

Въпреки че миналата седмица Fast Retailing заяви, че планира да дари дрехи и други стоки на украинците, излезели от страната, и 10 млн. долара на агенцията за бежанците на ООН, натискът върху японската компания да спре работа в Русия стана огромен. В страната има 50 магазина на Uniqlo – най-големият брой извън Азия, сочи информация в уебсайта ѝ.

„Fast Retailing категорично е против всякакви актове на враждебност“, обяви търговецът на дребно днес. „Осъждаме всички форми на агресия, които нарушават човешките права и заплашват мирното съществуване на хората“.

Коментарите на Янаи предизвикаха критики, а някои потребители в социалните мрежи дори започнаха да използва хаштага #BoycottUNIQLO.

Украинският посланик в Япония Сергий Корунски също отправи критики към търговеца в Twitter, казвайки, че „колкото повече компании се оттеглят от Русия, толкова по-добре“.

Инвазията в Украйна предизвика изтегляне на редица компании от Русия, включително Apple и McDonald’s, което преобърна тенденцията след три десетилетия инвестиции от западни и други чуждестранни бизнеси след колапса на Съветския съюз през 1991 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още