IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори продават дяловете си в Shein с 30% под оценката ѝ от април

Компанията е затънала в проблеми, свързани с екологичния ѝ отпечатък и забавянето на продажбите

17:27 | 25.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Инвеститори, които искат да продадат дялове от Shein, пускат офертите си с отстъпки от около 30% от нейната оценка от 100 млрд. долара от април, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса. Това се случва на фона на загрижеността относно забавящия се растеж на китайския гигант за бърза мода.

Въпреки че някои от настоящите акционери в частната компания обмислят как да спечелят пари преди бъдещото първично публично предлагане, разликата в оценката между купувачи и продавачи остава пречка за търговията, посочват източниците, пожелали да останат анонимни.

По-бавният ръст на приходите от продажби и критиките към екологичните, социалните и управленските резултати на Shein биха могли да окажат влияние върху графика и оценката на IPO-то, допълват източниците. По думите им тези фактори, както и скорошните борсовите сътресения сред технологичните компании, са повлияли на някои инвеститори, които обмислят дали да продадат поне част от дяловете си преди листването.

Представител на Shein не е отговорил веднага на запитването за коментар.

Shein, чийто главоломен растеж ѝ помогна бързо да се превърне в третия по оценка стартъп в света, отбеляза забавяне на годишния растеж на приходите от продажби до около 60% през 2021 г. спрямо 250% за преходната година, посочват източниците, запознати с бизнеса. Компанията е генерирала поне 16 млрд. долара приходи за 2021 г., а през 2020 г. сумата е била 10 млрд. долара. Успехът до голяма степен се дължи на блокадите заради Covid, които доведоха до бум на онлайн търговията.

Сега върху компанията се засилва натискът да отговори на оценката си от 100 млрд. долара от кръга през април. Към настоящите инвеститори в компанията спадат Tiger Global Management, IDG Capital и Sequoia Capital China.

В рамките на последния си кръг на финансиране по-рано тази година Shein е казала на инвеститорите си, че се надява да направи IPO в САЩ най-рано през 2024 г., разкриват източниците.

Успешният бизнес на компанията за бърза мода предизвика обвинения в това, че нанася сериозни щети на природата, че експлоатира работници и че краде авторски права. По-рано този месец говорител на Shein каза пред Bloomberg News, че бизнес моделът минимизира отпадъците и позволява на компанията да бъде по-устойчива.

Спадът в оценката на Shein следва тенденцията на влошаване на инвеститорските настроения към технологичните активи в световен мащаб, както и натискът на китайското правителство върху местните лидери в сектора. През последните седмици книжата на ByteDance се търгуваха при оценка доста под 300 млрд. долара, което е спад от поне 25% спрямо миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още