IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съсипват ли инвеститорите в Airbnb европейските културни столици?

Все повече жители на Лисабон, Барселона, Атина се оплакват от щетите около краткосрочното наемане на жилища

10:00 | 08.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Барселона

Испанският град прокара първи пътя на регулацията сред средиземноморските страни, в опит да овладее ситуацията с Airbnb. Местните граждани протестират срещу нарастващите цени и неприличното поведение на гостите. В Барселона съотношението туристи/местни граждани е пет към едно, в сравнение с девет към едно в Лисабон, твърди Институтът за планиране и развитие на туризма.

По думите на антрополога Фабиола Манчинели, антрополог в Университета на Барселона, старите жители са заменени от временни такива. „Това отнема от душата на мястото и социалния елемент, който прави мястото живо“, допълва тя.

Флоренция

Един от всеки пет имота в туристическия център на Флоренция се рекламира като място за краткосрочно наемане, твърдят изследователи от Университета на Сиена. Това представлява 60% ръст от 2015 г. насам. Това е най-голямата концентрация в Италия – повече от Рим (12%) и Венеция (11,8%).

За Дилета Джорголо това са добри новини.

„Airbnb има положително влияние върху пазар в Италия, тъй като има повече инициатива от страна на чуждестранни инвеститори да купуват имоти във Флоренция, тъй като знаят, че ще има добра възвръщаемост на инвестицията“, твърди ръководителката на Sotheby’s International Realty за Централна и Южна Италия.

Краткосрочните наеми в града изглежда носят „добър стабилен поток от средства през годината“, допълва тя. По-високите наеми обаче оставят местните граждани с малко възможности, ето защо голяма част се насочват към покрайнините на града.

Атина

Шумът, безгрижното отношение към боклука и генералната липса на отговорност от страна на туристите влязоха в заглавията на медиите. Трупат се и съдебни дела, заведени от засегнати съседи. През април съдът в Соул забрани на наемодател да отдава апартамента си краткосрочно, след оплаквания от жителите на сградата, че туристите провеждат партита до късно и мястото вече не се усеща като безопасно.

В началото на десетилетието хиляди хора в Атина загубиха работните си места и нямаха възможност да плащат ипотеките си, ето защо мнозина видяха възможност в Airbnb, твърди Арес Каландидас, професор от Manchester Metropolitan University. Но само за две години той забелязва промяна.

"Международните инвеститори дойдоха и започнаха да купуват апартаменти от гърците с твърде големи задължения“, коментира той, допълвайки, че пазарът се е насочил към форма, в която има няколко инвеститора със 100 и дори 1000 имота в Атина. Airbnb отрича тези данни.

"В Атина няма домакин с 1000 обяви“, твърди компанията. Тя твърди, че 83% от акаунтите в Атина имат само по едно обявено за отдаване под наем жилище.

Регулацията

Същевременно регулацията в редица от тези градове се засилва, в опит да се защитят местните жители и облика на мястото. В Португалия правилата за краткосрочното наемане на жилища под наем започват да се променят. Отговорността е прехвърлена върху общините, така че области, като централната част на Лисабон и Порто нямат същите условия, като тези на курортите в Алгарве. Намалява се и броят на лицензите, които се предлагат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още