IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създадоха миникомпютър, който се имплантира в окото

Устройството съдържа микропроцесор, памет, батерия, безжично радио с антена и е с размери едва 1 кв. мм

16:11 | 25.02.11 г.
Създадоха миникомпютър, който се имплантира в окото

Идеята за имплантиране на чипове, които могат да превеждат от и на различни езици, да пращат информация до мозъка на различни теми или да проследяват местоположението на хората, съществува отдавна. И това е вероятното бъдеще и заместител на всякакъв тип външни мобилни устройства, които помагат в момента на хората в ежедневието.

До скоро това беше само част от идеите на учените и едва ли някой е очаквал скорошна реализация.

Специалисти обаче създадоха най-малкия компютър в света, съобщава вестник Daily Mail. Целта на нанотехнологията, която се имплантира в човешкото тяло, е да помогне за лечението на болни от глаукома.

Компютърната система, която е с размер само 1 кв. мм, е монитор за очното налягане, който се имплантира в окото. Той може да е миниатюрен, но съдържа микропроцесор, сензор за налягане, памет, тънка батерия, слънчева клетка и безжично радио с антена, което предава данните на външно четящо устройство.

Устройството е създадено от екип на университета на Мичиган.

Специалистите го определят като бъдещето на компютърната индустрия.

Системата се включва на всеки 15 минути, за да направи измервания. Тя консумира около 5,3 нановата енергия. Батерията се поддържа заредена с 1,5 часа излагане на слънчева светлина или на 10 часа дневна светлина в помещение. Системата може да съхранява информация една седмица.

Мрежа от подобни устройства могат да следят замърсяването на околната среда, да изпълняват различни контролни функции, да направят проследяването на всеки обект възможно в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още