IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AMD пуска 10-ядрен процесор догодина

Чипът с кодово име Komodo ще разчита на технология Turbo Core 3.0

10:20 | 26.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Симка: AMD</em></p>

Симка: AMD

Ако се вярва на маркираните с гриф „поверително“ документи, които се появиха на китайския специализиран сайт zol.com.cn, AMD работи по нови процесори за настолни компютри. Чиповете с кодово име Komodo, са 10-ядрени процесори и ще наследят сегашната серия FX Zambezi. Те трябва да излязат на пазара през следващата година, а по-късно през тази ще излязат 8-ядрени процесори AMD FX.

Първите информации за Komodo се появиха през ноември миналата година. Тогава чипът беше описан като 32-нанометров процесор с x86-съвместимо ядро Bulldozer, предназначен за високопроизводителни настолни РС и компютри за ентусиасти.

Сега обаче става ясно, че Komodo ще разчита на ядро Piledriver, за което се предполага, че е подобрена версия на Bulldozer. Чипът ще използва технология Turbo Core 3.0 и вграден контролер на памет DDR3. Ще бъде актуализирана и архитектурата Turbo-Core, която ще използва версията 3.0.

Komodo ще бъде поместен в корпус FM2 и ще стане част от платформата Corona. В нея влизат още чипсет Hudson D4 с четири порта USB 3.0 и осем порта SATA 6 Gb/s.

Същевременно AMD подготвя процесорите APU Trinity и Wichita, предназначени за масови настолни РС. Хибридният чип Trinity ще замени APU серия A (Llano), а Wichita идва на смяна на серия E (Zacate). Новите процесори ще се произвеждат съответно по 32- и 28-нанометров процес.

Но все пак – засега това са само спекулации, към които трябва да се подхожда по-скоро внимателно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още