IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Мона Лиза грейна в LED светлина

Добрата новина за потребителите е, че цените на специфичното осветление падат

15:45 | 05.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Почитателите на загадъчната дама са възхитени от резултатите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Почитателите на загадъчната дама са възхитени от резултатите. Снимка: Ройтерс

Откакто доста държави по света забраниха старомодните крушки с нажежаема жичка, много хора изразяват опасенията си, че новото модерно осветление ще промени заобикалящата ги среда. Някои дори предприемат нетрадиционни ходове, като презапасяване със старите модели. Но, спокойно – вече дори Мона Лиза е осветена от светодиодни прожектори, пише BusinessWeek. И изглежда блестящо, както винаги.

Новото оборудване на Лувъра е част от многогодишен договор на най-популярния музей в света с Toshiba Lighting & Technology. Кураторите на френското художествено средище са прекарали месеци наред с техниците на японската Toshiba в търсене на оптималното съчетание между интензитет и цвят, което да съпътства изложените творби, в това число и най-популярната картина на Леонардо да Винчи – Мона Лиза.

Почитателите на загадъчната дама са възхитени от резултатите. "Благодарение на новото осветление сега имаме по-добра представа за скритата картина отвъд боята", казва Венсан Делюван, куратор в отдела, отговарящ за италианските творби от XVI век.

Всъщност Лувърът нямаше много избор за замяна на старото си осветление. Поради тежките бюрократични регламенти на Европейския съюз традиционните крушки с нажежаема жичка изчезнаха от европейските магазини в края на 2012 г. Съединените щати се движат в същата посока, като повечето подобни крушки ще бъдат отстранени от пазара до 2014 г. За повечето битови потребители остава изборът между LED осветлението – често използвано като индикатор при електронните оборудвания, или енергоспестяващите крушки – непрозрачните бели осветителни тела, срещани най-често в спираловидна форма. LED крушките обикновено са по-ефективни и издържат по-дълго, отколкото енергоспестяващите, но същевременно струват и значително повече.

Добрата новина за потребителите обаче е, че цените падат. Популярната германска компания Osram предложи на потребителите си в Германия LED крушка за 9,95 евро, което представлява намаление на стандартната цена от близо една трета. Холандският технологичен гигант Philips и базираната в САЩ Cree също предлагат светодиодни лампи на по-ниски цени. Според анализаторите от консултантската компания IHS продажбите на LED технология ще нараснат повече от три пъти в периода 2012-2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ChromaX
преди 10 години
Ами нормално.. няма да я пекат Мона Лиза с нормални крушки я! Всички галерии по света минават на LED осветление и това не е случайно - първо е много по-естетично, второ не нагрява експонатите и е 9-10 пъти по икономично.. това си е логична инвестиция за всяка една галерия и музей и не само.. Ето миналата седмица гледахме Лудогорец и Лацио с чисто ново LED осветление от ***.euro-led.net на стадион Васил Левски. Светодиодното осветление превзема пазара, изобщо нямаме нужда от Европейския съюз да налага директиви - то е очевидния избор за всеки мислещ и информиран човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още