IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Ганчева: Разделение на мъжки и женски професии имаше преди години

Все повече дами навлизат в "мъжки" сектори като технологиите, твърди мениджърът от Tek Experts

08:16 | 08.02.18 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: личен архив</em></p>

Снимка: личен архив

По-лесно ли е издигането в компания, която тепърва стартира, или е по-добре да сте във фирма, която вече има утвърдени практики?

- Не мисля, че има връзка между издигането в кариерата и типа компания, в която се развиваш. Според мен е въпрос отново на професионализъм - колко усилия ще вложиш в този процес и каква отговорност ще поемаш. И не на последно място – личната мотивация и амбиция, която имаш. Ако работиш в стартираща компанията с презумпцията, че тя винаги ще остане такава, то тогава шансът компанията да се превърне в голяма е малък, а от там и твоето личностно развитие няма да се осъществи така, както си планирал.

Какъв процент от служителите на Tek Experts са дами?

- Глобално жените служители на Tek Experts са около 40%. Според последните данни, с които разполагам, в офиса на компанията в София процентът е почти същият.

Компанията има ли политика за насърчаване на жените в технологиите?

- Ние сме компания с международен опит и присъствие, и още от самото си създаване сме осъзнали трудностите, пред които са изправени жените и в частност майките в своя професионален живот. За да намерят този баланс, за който говорихме по-рано, ние предлагаме на майките, които отглеждат децата си, гъвкаво работно време и възможности за работа от вкъщи. Това обаче е валидно и за бащите, които са родители. Имаме практика да оказваме специално внимание за жените по различни поводи, да им помагаме при нужда, както и да предлагаме съответната компетентна помощ. В друг аспект на този въпрос, много от ръководните позиции в компанията се заемат от успешно доказали се в своята кариера жени. Немалко са и доказалите се лидери жени в нашата компания.

Какво най-много Ви е липсвало като жена в технологичния бранш?

-- ИТ секторът е много динамичен, трябва всеки ден да се развиваш и затова за една жена със семейство това е малко по-трудно. За себе си мога да кажа, че съм от този тип хора, които гледат какво е положителното, а не отрицателното, т.е. какво мога да дам и да взема, а не какво ми липсва. Следвайки това поведение, аз развивам себе си и компанията, и инвестирам в бъдещето си.

Имали ли сте наистина труден момент по пътя нагоре?

- Най-трудният ми личен момент бе този, в който трябваше да се върна отново на работа след майчинство. Ако говорим за трудности в професионално отношение, смятам че всяко израстване в кариерата е свързано с изпитания – трудни решения, трудни избори, трудни процеси. Всичко, обаче, е въпрос на готовност да се приемат предизвикателства. Аз съм човек, който не се страхува от рисковете, и се опитвам да взема най-доброто от тях.

Какъв съвет бихте дали на жените, които тепърва навлизат в „мъжките“ професии?

- Както казах, според мен няма такова разделение, има професия, която всеки един от нас иска за себе си. Във всеки момент от живота си, жените трябва да бъдат смели, да отстояват позициите си и да поемат рискове и предизвикателства, за да се развиват. Нека не се поддават на стереотипите, защото много често те са само в тяхното съзнание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 2 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
: )))) ... е чак пък три , едно кат има пак е берекет !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 0
comet
преди 6 години
Минусът не е от мен, но съжалявам, щом ви е засегнал. И поздравление за трите деца (ако правилно съм разбрал), не се случва често във времето в което живеем, та си оттеглям коментара по ваш адрес, дано повече жени са като вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 1
tnm
преди 6 години
"Такива като теб за мъжката крехка психика не се безпокойте .."Е, как да не се безпокоя!? Първият минус в темата е на моят коментар. Това ако не признак за лабилност на психиката на някой от тук списващите господа, здраве му кажи:).П.П. Не искам да Ви разстройвам, но ми се струва, че в още нещо се разминаваме. Това, което вие наричате "огромен компромис", аз смятам за най-хубавия подарък, който съпругът ми някога ми е направил - по-кльощавата 1/3-та пълноправен член на домочадието, т.е. синът ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 0
comet
преди 6 години
Такива като теб за мъжката крехка психика не се безпокойте, щото е дошло време да спрете вниманието Господне върху спасението на вашта устойчива женска психика, щото вече са на дневен ред и законите за правата на децата (при уговорката, ако сте направили "огромният компромис" досега да позволите на някой мъж/мъже да ви докосне и ви ги направи/вят).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 6 години
"даже и минуси няма, което показва че тоя форум не се посещава от жени .... " - ако си нямаш работа и страдаш от липса на женско внимание във форума , отвори тема в бгмама и дай линк към тази статия и коментарите ... за по-голяма достоверност може и накратко да опишеш нивото на дискусията и заключенията на основните форумни играчи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 2
tnm
преди 6 години
А ..., в голяма заблуда си. Посещаваме Инвестора и цял следобед четем как се жалвате.Пък минути не пишем, че да не вземе да ви се срине крехката психика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 6 години
което е много грешно, така обременяваш новото поколение с греховете на старото ! и ги учиш да не уважават другите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 0
comet
преди 6 години
защо й е мъж да му робува = така започват да си мислят все повече подрастващи момичета (обучавани в училищата да работят за да са икономически независими) а и съм чувал подобни изказвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
абе с две думи не можеш да вървиш срещу природните закони, докато сме деца на природата :):) .... щото просто не става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още