IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM опитва да възобнови партньорството си с Isuzu

Според медийни публикации американският концерн иска да придобие десетпроцентен дял в японския производител на камиони

18:17 | 02.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
GM опитва да възобнови партньорството си с Isuzu

Американският автомобилен концерн General Motors се стреми към възстановяване на партньорството си със специалиста в производството на камиони Isuzu.

Компанията-майка на Opel е предложила на японците първоначално да купи дял от повече от една трета от Isuzu за над 3 млрд. долара и да поеме контрола, е заявил запознат с преговорите източник пред Ройтерс. Isuzu обаче е поискала да остане независима и е отхвърлила офертата. Ето защо GM в момента се опитва да придобие по-малка част от дългогодишния си партньор.

Ако се стигне до подобен алианс, GM ще съживи едно прекратено през 2006 г., като част от преструктурирането си, 35-годишно партньорство. GM вече държеше 49% от Isuzu. След като Isuzu попадна в дълга поредица от загуби, американците намалиха дела си, преди заради собствените си финансови затруднения да излязат напълно от алианса.

В сегашния си стремеж към сътрудничество GM може би има предвид силата на Isuzu в Югоизточна Азия, както и на напредничавата дизелова технология на компанията. Според вестник Nikkei GM планира да придобие десет процентен дял. Във вторник Isuzu заяви, че в момента проучва широк кръг от партньорства, включително и с GM.

Isuzu е преговарял за съюз и с VW, но без особен успех, пише още Ройтерс. През март пък GM плати 420 млн. долара (320 млн. евро) за седемпроцентен дял в Peugeot.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още