IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Opel изтегля производството на Astra от Германия

Решаващо е било съгласието на британските работници в Елсмиър Порт за намаляване на заплащането им

14:28 | 17.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заводът на концерна в Елсмиър Порт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заводът на концерна в Елсмиър Порт. Снимка: Ройтерс

Основният завод на Opel – този в Рюселсхайм, губи производството на Astra. Най-важният за производителя автомобил ще се произвежда от 2015 г. насетне само в Елсмиър Порт, Великобритания, и в завода в Гливице (Полша), обяви Opel в четвъртък.

В тези две фабрики дъщерната на американския автомобилен гигант General Motors (GM) компания ще инвестира общо 300 млн. евро, предаде Ройтерс. Целта обаче остава най-модерният завод на Opel / Vauxhall в Европа – в Рюселсхайм, да бъде с изцяло запълнен капацитет. Как конкретно ще се случи това трябва да бъде решено в дискусиите между ръководството и работническия съвет. 

Решаващият фактор за решението вероятно е бил изходът от гласуването на работната сила в британския завод на General Motors в Елсмиър Порт за отстъпки при заплащането. 94% от работниците в Елсмиър Порт са приели офертата от General Motors, предаде британската информационна агенция PA в четвъртък.

До този момент Astra се сглобяваше в немската централи на Opel в Рюселсхайм, в Елсмиър Порт и в Гливице (Полша), като на всяко от тези места се работеше на две смени. General Motors съобщи по-рано през месеца, че моделът ще се сглобява само в два завода, като този в Гливице бе предопределен и за второто място се бориха Рюселхайм и британският град. След като 2 100 британски работници вече са приели офертата от техния работодател, изборът е направен.

Генералният секретар на профсъюза Unite Лен Мак Клъски приветства еднозначния вот на служителите. Сега вече заводът има потенциал за работа поне до 2020 г., а и след това, каза той. С увеличението до трисменен режим на работа, в Елсмиър Порт може да бъдат наети 700 нови служители. В допълнение ще бъдат създадени няколкостотин нови работни места към доставчици. "Ще има повече доставчици, които ще дойдат във Великобритания", каза Мак Клъски.

Той обаче също така разбира, че това решение ще има последици "за нашите колеги в General Motors". "Ние ще продължим нашите дискусии с нашите партньори в Европа и с General Motors за въздействието на решението върху нашите членове", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още