IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota увеличава годишната си прогноза за печалбата

За третото тримесечие концернът се похвали с 25% ръст на печалбата на годишна база

10:42 | 05.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Toyota увеличава годишната си прогноза за печалбата

След ново увеличение на чистата печалба през изминалото тримесечие най-големият японски автомобилен производител Toyota увеличи годишната си прогноза. За  настоящата фискална година 2012/2013 групата очаква да отчете консолидирана печалба в размер на 860 млрд. йени (6,85 млрд. евро). Досега производителят на автомобили очакваше печалба в размер на 780 млрд. йени, предава Ройтерс.

Нетната печалба през третото тримесечие възлезе на почти 100 млрд. йени, което е ръст от почти една четвърт спрямо предходната година. Оперативната печалба на Toyota обаче е със спад от около 17%.

В надпреварата за лидерската позиция за най-големия производител на автомобили в света Toyota надмина през миналата година своите конкуренти General Motors и Volkswagen. С ръст на продажбите си от 23% японската компания напредна от 3-то до първо място. 

Акциите на Toyota поскъпнаха от средата на ноември с около 50 процента, тъй като инвеститорите залагаха, че спадът на йената ще увеличи печалбите. Непосредствено преди публикуването на финансовите резултати обаче книжата загубиха на слабия пазар 1,2% от стойността си.

Междувременно в доклад на  японската Асоциация на автомобилостроителната промишленост се посочва, че местните автомобилостроители разширяват производството си чужбина, където миналата година са били сглобени 62 процента от японските коли.

Осем японски компании от автомобилния сектор през 2012 година са произвели в чужбина над 15,43 милиона автомобила. Това е с 18 процента повече спрямо предходната година. Toyota, Nissan, Honda, Suzuki и още две японски автомобилосторителни корпорации са отчели рекордни обеми продукция в чужбина през миналата година, цитира доклада ИТАР-ТАСС.

Това е свързано на първо място с високия курс на йената  спрямо западните валути, което прави по-малко изгодно  производството на коли в самата Япония. В момента се забелязва  тенденция за известно поевтиняване на националната валута на  страната, но, както е посочено в доклада, автомобилостроителите не възнамеряват да се отказват от курса на разширяване на  присъствието си най-вече в бързо развиващите се страни в Азия и в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още