IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суперколи бяха продадени на търг за 27 млн. долара

Автомобилите са били конфискувани от вицепрезидента на Екваториална Гвинея

19:53 | 30.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Автомобил от марката <span class="highlight" data-qa-component="highlight-text">Lamborghini </span><span class="highlight" data-qa-component="highlight-text">Veneno </span><span class="highlight" data-qa-component="highlight-text">Roadster също бе продаден по време на аукциона.<em> Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Автомобил от марката Lamborghini Veneno Roadster също бе продаден по време на аукциона. Снимка: Ройтерс

Колекция от 25 суперколи, конфискувани от вицепрезидента на Екваториална Гвинея в рамките на швейцарско разследване за пране на пари, бяха продадени за близо 27 милиона швейцарски франка (27 милиона долара) на търг на аукционна къща "Бонъмс" в неделя, предаде агенция Ройтерс.

Бяло Lamborghini Veneno Roadster, произведено през 2014 г., бе продадено за 8,28 милиона франка, включително комисионата, което бе с 50 процента над предварителната оценка.

Завеждащият отдел "Моторни превозни средства" на "Бонъмс"- Джеймс Найт, заяви в началото на наддаването, че ламборджинито е най-редкият автомобил в колекцията. По думите му то е сред само деветте произведени от Ламборджини за 50-ата годишнина на компанията. Купувачът остана анонимен.

През февруари швейцарски прокурори приключиха разследване срещу Теодоро Нгуема Обианг за пране на пари и присвояване на държавни средства със споразумение да продадат автомобилите и да финансират социални програми в западноафриканската държава.

Известен като Теодорин, вицепрезидентът на Екваториална Гвинея е син на президента Теодоро Обианг Нгуема Мбасого, който управлява страната от 40 години. Правозащитни групи определят неговото управление като едно от най-корумпираните в света, отбелязва агенцията.

Според изчисления на Ройтерс от проведения търг, включващи ДДС и 15-процентната комисиона, колекцията от автомобили е продадена за 26,93 милиона франка.

Aston Martin One-77, описан от Джеймс Найт като "абсолютна ракета", бе продаден за 1,55 милиона франка.

Черен Koenigsegg One-1 от 2015 г. бе продаден за 4,6 милиона франка.

Участник в търга заяви за Ройтерс, че агент на колекционер от Дубай е купил няколко от суперколите.

Сив брониран Rolls Royce Silver Spur от 1998 г., нуждаещ се от ремонт, бе продаден за 86 250 франка.

Aston Martin Lagonda от 1956 г., притежаван някога от Клод Нобс, създател и управител на прочутия джаз фестивал в Монтрьо, бе сред 50-те други коли, които се сдобиха с нови собственици. Ролинг Стоунс, Петула Кларк, Арета Франклин, Нина Симоне, Дейвид Бауи и Фреди Меркюри са се возили в този автомобил, се посочва в каталога за търга.

Тиери Амсалем - партньор и наследник на Клод Нобс, присъства на търга и купи бяло Бентли Азур кабриолет от 2007 г. за 112 125 франка.

"Като ново е, само на 843 мили. Ще го използваме, за да возим изпълнители", каза пред Ройтерс Амсалем, председател на фондацията "Клод Нобс".

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още