IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Умните" домове от бъдещето са реалност

Примерите за това с какви уреди и обзавеждане ще разполагаме в бъдеще звучат абсурдно, скоро обаче едва ли ще можем да си представим живота без тях

16:04 | 04.02.11 г. 1
<p>&quot;Умният&quot; дом от бъдещето може да е по-близо от очакваното. <i>Снимка: Flickr Лиценз: </i><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><i>Creative Commons</i></a></p>

"Умният" дом от бъдещето може да е по-близо от очакваното. Снимка: Flickr Лиценз: Creative Commons

Прибирате се у дома след дълъг, изтощителен ден на работа. Взели сте нещо замразено по път от магазина, слагате го на масичката и включвате чайника. Дотук изглежда съвсем в реда на нормалното. Защото все още не сте чули „малките“ подробности – опаковката на замразената ви вечеря е „умна“, а холната ви маса има вградена система за загряване (като подово отопление). Ето защо в момента, в който поставите храната върху й, яденето започва да се размразява до достигането на определена температура, която се поддържа постоянна, докато продуктът не бъде разопакован и изяден.

Повърхността на масата може да „усети“ и чайника върху си и така да затопли и течността в него, пише BBC News.

Иновативната мебел е направена от магнитни полета, които въздействат директно върху продукта през опаковката му и така се избягва опасността да се опарите, ако докоснете самата маса или нещата, поставени върху нея.

Изглежда доста интересно и същевременно сякаш ще мине много време, преди всеки от нас да се сдобие с нещо такова в дома си. Дейв Бармън от американската фирма Fulton Innovations, който се занимава с технологията за загряване чрез индукция и използване на магнитно поле, обаче казва, че в близките три години този продукт може да стане реалност. Ако производителите, разбира се, се обединят около идеята за направата и разпространението му (да не забравяме, че редица други уреди ще изчезнат, ако може да притопляме и загряваме неща с една маса).

„Това е доста по-ефективен начин за загряване от използването на газ или електричество“, казва той. Веднъж инсталирана правилно, тази маса няма да се различава по никакъв начин от останалите способи, които едно домакинство използва за нагряване на продукти", обяснява Бармън, "а може само да ви помогне да спестите следства".

„Умният“ дом от бъдещето, обрисуван в книгите и филмите научна фантастика, може да се окаже доста по-близо от очакваното. И независимо че все още не сме на вълна изцяло превръщане на храната в хапчета и прахчета ала Стар Трек, под покривите на домовете ни място заемат все по-сложни и иновативни уреди.

Напредва и стремежът на правителствата да поощряват екологично чистите сгради и домове. Правителството на Великобритания например предприе мерки всички нови жилищни сгради да са с нулеви емисии на въглерод до 2016 година, а търговските и обществени площи трябва да ги последват максимум до три години по-късно.

Онова, което се прави сега и в бъдеще за старите вече жилища, е да се реновират и да се направят по-енергоефективни. Всичко това означава повече разходи, но и възможност за създаване на нови пазарни ниши, навлизане на нови фирми и изграждане на перспективи за развитие на различни браншове като производителите на соларни панели например.

Пример за намесата на местната власт и изразяване на съпричастността й към идеята за опазване на околната среда е една доста странна идея на кметство във Великобритания. Властите там са взели решение да загряват водата в обществените басейни в района си посредством енергията от местния крематориум.

Разработват се и устройства, които могат да съхраняват топлия денем и студения нощем въздух и да го издухват, когато е нужно, за изстудяване или затопляне, замествайки климатиците и печките за отопление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Мисля че посоката е погрешна."Прибирате се у дома след дълъг, изтощителен ден на работа. Взели сте нещо замразено по път от магазина, слагате го на масичката и включвате чайника. Дотук изглежда съвсем в реда на нормалното. "Това не е хич нормално. Нормалното е работната седмица да се скъсява от 40 към 36-37 часа (там където не е вече на тия нива - пример Франция и Германия), нормално е да не се скапваме на работа и да не ядем дълбокозамразени ***.Ние сме ХОРА, а не РОБОТИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още