IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Thanksgivukkah насърчава търговията в САЩ

Търговците с охота приемат съвпадението като повод да предложат комбинирани менюта, сувенири и най-различни стоки за двойния празник

15:09 | 28.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Thanksgivukkah насърчава търговията в САЩ

За първи път от най-малко век тази година за първи път празниците Ханука и Денят на благодарността съвпадат, пише Bloomberg.

Търговците в САЩ с радост приемат съвпадението като повод да предложат комбинирани менюта, сувенири и най-различни стоки за двойния празник, станал известни като Thanksgivukkah. Не липсват и някои странни комбинации, като например пуйка в саламура от кошер-вино, кугели от сладки картофи с бърбън, еврейски хляб с ябълков пълнеж и орехови рулца "ругела".

В нюйоркското предградие Тийнек, където живее голяма еврейска общност, търговците твърдят, че съвпадението на двата празника им носи по-големи от обичайните продажби. Джо Годин, който притежава ресторант за кошер храна, твърди, че през тази година продажбите му са скочили с 20% благодарение на комбинираните менюта, които предлага. Не всички обаче са решили да отбележат двете събития заедно. "Ще ги празнуваме отделно", споделя Тони Найовиц, който е собственик на магазин за еврейски сувенири.  

Дори и хората, които не празнуват Деня на благодарността и други светски празници, са заинтригувани от събитието. "Хубаво е, защото е нещо различно", казва Чана Гледзалер, 28-годишна терапевтка в Монси, Ню Йорк.

Американците използват социалните мрежи, за да споделят идеи как да бъде отбелязан двойният празник. В YouTube има множество клипове с идеи за декориране. В Pinterest пък хората публикуват различни менюта. Разбира се, Twitter също не изостава от събитията (#Thanksgivukkah).

Заради рядкото съвпадение на двата празника Джени Ривлин, създател на уебсайта за еврейски подаръци ModernTribe, едва смогва да обработи всички поръчки. Към миналата седмица тя е продала 4500 тениски за по 36 долара с надписа: Thanksgivukkah 2013: 8 days of Light, Liberty and Latkes. В момента 70% от продажбите на сайта са от стоки за Thanksgivukkah, споделя Ривлин.

Ханука отбелязва ритуалното масло, използвано за поддържането на огъня в продължение на осем дни в Храма на Йерусалим по време на въстанието срещу властта на селевкидите. В знак на почит евреите ядат мазни пържени храни. Обикновено Ханука се пада през декември.

Според Джъстин Топилоу, вицепрезидент на 40 North Industries в Ню Йорк, за последен път преди тази година Ханука и Денят на благодарността са съвпадали през 1888 и 1899 г. Следващият Ден на благодарността, който  ще съвпадне с първата вечер на Ханука, предстои през 2070 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още