IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музикалната 2014 г. - битката на стрийминга и възходът на абонаментите

Играчите на пазара на музика знаят много добре, че стриймингът е бъдещето. И са готови да се борят за първото място

11:28 | 04.01.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нови услуги и абонаменти

Конкуренцията в музикалния стрийминг стана не просто ожесточена, а се превърна в битка на живот и смърт. Абонаментните услуги вече се възприемат като нещо повече от ключ към успеха. Онлайн гигантът Amazon даде достъп на абонатите на своята услуга Prime в САЩ до огромен каталог, съдържащ над 1 млрд. песни, при това без реклами. 

От своя страна музикалната стрийминг услуга Spotify се превърна в едно от най-споменаваните имена в индустрията, тъй като бизнесът ѝ беше разтърсван от скандали, а работата ѝ повдигна редица въпроси. Въпреки че през 2013 г. приходите на компанията се увеличиха, а тя доби още по-голяма популярност, Spotify все още не може да генерира печалба, което отчасти озадачава анализаторите. Фирмата призна, че това се дължи на факта, че изплаща около 80 на сто от своя оборот на носителите на авторски права.

Гигантът YouTube също влезе в битката на абонаментните услуги със свой собствен проект, наречен YouTube Music Key, който ще бъде достъпен както през персонални компютри, така и през смартфони. Тя предлага слушането на музика без реклами в сайта на YouTube. През първите шест месеца услугата ще енапълно безплатна, но ще е достъпна само с покани, а след това ще се предлага за 9,99 долара месечно.

Усилията на големите играчи в бранша показаха само едно - стриймингът стои на върха на стълбичката на успеха. А всички са готови да се борят за голямата награда.

Казусът “Тейлър Суифт”

Безспорно едно от събитията, които предизвикаха най-противоречиви реакции в музикалната индустрия, се оказа решението на певицата Тейлър Суифт да изтегли целия си музикален каталог от Spotify. Звездата повдигна въпроса за възнагражденията, които получават носителите на авторски права, при използването на тяхна музика в подобни услуги. Певицата получи подкрепата на редица изпълнители, докато Sony отсече, че музикалният стрийминг е бъдещето, с или без Тейлър Суифт.

Очакванията на Sony са, че стриймингът и абонаментите ще носят около 60% от приходите на музикалната индустрия. В момента обаче те генерират значително по-малко - едва 18%.

Нов живот за винила

На фона на всички предсказания как музикалният стрийминг е двигателят на бъдещите успехи, един стар познайник се завръща в играта. След дълга почивка плочите превземат отново музикалните магазини. През последната година продажбите на винили достигнаха нескромната сума от 218 млн. долара. Тази тенденция подсказва, че песента на физическите носители на музика не е изпята.

На фона на това връщане към корените, продажбите на дискове продължават да спадат. Звукозаписните компании обаче знаят добре как да подходят към потребителите, които ценят едновременно сантименталната стойност на плочата и страхотния ѝ звук, както и удобството на свалянето на музика от интернет. За целта те продават плочите заедно с кодове за сваляне на същата музика от интернет.

Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още