IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2014 г. - когато киното се превърна в предизвикателство

Последните 12 месеца донесоха серия от изпитания за филмовата индустрия

12:19 | 25.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: The Hobbit Facebook page</em></p>

Снимка: The Hobbit Facebook page

Българската филмова индустрия

За българското кино 2014 г. се оказа поредната тежка година. Бюджетът за него бе с една трета по-малък от предвиденото в Закона за филмовата индустрия (ЗФИ). Така субсидията се оказа с над 1,238 млн. лева по-малко.

Това решение предизвика ответна реакция от страна на Комисията за култура и медии към парламента, която бе  единствената в 42-то Народно събрание, която не прие своя бюджет.

Всичко това се случи на фона на излизането на новото проучване на Обсерваторията по икономика на културата, което показа, че на национално ниво секторът, включващ изкуства и занаяти, културни, творчески индустрии и културно наследство, се нарежда на осмо място по принос към икономиката на страната. Добавената му стойност през 2013 г. е прехвърлила 4%.

Според изследването българската филмова индустрия е абсолютен национален феномен, защото е сред най-бързо развиващите се пазари в Европейския съюз. Между 2008 и 2012 г. прирастът на индустрията възлиза на 88,1%, като почти 100% от него са концентрирани на територията на София.

През 2015 г. филмовата индустрия в България ще чества своята 100-годишнина. Въпросът е дали нейният потенциал ще бъде забелязан и ще реши ли правителството да превърне културата в национален приоритет, базирайки се на данните, показващи икономическия принос на този сектор. Или бюджетът за 2015 г. няма също да се окаже под посоченото в ЗФИ.

Каква беше 2014 г. според вас? Кои са ключовите събития и какви са очакванията ви за следващата година? Какво ще движи пазарите?

Пишете ни на info@investor.bg c вашите мнения. Най-интересните от тях ще публикуваме в Investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още