IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се справи ли изпълнителният директор на SAB Miller с насрещните ветрове?

Пазарът на бира носи нови предизвикателства на компанията, както и желанието на AB InBev да я придобие

16:14 | 18.09.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Приблизително две години след като пое ръководството на SABMiller Алън Кларк застава пред най-голямото предизвикателство (или възможност), с което гигантът в производството на бира се сблъсква от десетилетия, пише Wall Street Journal.

Кларк, който следващата седмица ще навърши 56 години, е малко вероятно да е бил изненадан в сряда, когато стана ясно, че Anheuser-Busch InBev има желание да погълне компанията му, при това след години спекулации за възможното сливане на двата най-големи производители на бира в света.

Ако е бил, вероятно не го е показал. Южноафриканецът е описван от хората, които го познават, като спокоен и рационален човек – черти, които биха му били полезни при оценяването на официалната оферта на AB InBev.

През 2012 г,. когато SABMiller обяви, че Кларк става неин главен оперативен директор, като прелюдия към назначаването му за главен изпълнителен директор, никой не беше изненадан. Той е прекарал повече от две десетилетия в компанията, заемайки различни постове. Освен това е създал близки отношения със своя предшественик Греъм Маккей, който е сред хората, настояли за наемането му.

Откакто пое властта, Кларк води тежка битка на фона на спада на развиващите се пазари, валутните колебания и слабото търсене на бирените марки на масовия пазар. Същевременно бирата среща голям конкурент в лицето на крафт бирите, виното и спиртните напитки.

Акциите на SABMiller поевтиняха с 14%, откакто Кларк стана главен изпълнителен директор. За сравнение, тези на Carlsberg отбелязват спад от 5,1% в цената през същия период, докато тези на Heineken и AB InBev нарастват с по 25%.

След като станаха ясни намеренията на AB InBev, Кларк ще бъде под натиск да свие допълнително разходите на компанията и да ускори нейното навлизане на пазара на високия клас напитки. Говорителят на SABMiller обаче отказва да коментира въпроса.

Мнозина смятат, че Кларк не притежава харизмата на Маккей, който трансформира SABMiller от успешен производител на бира в Южна Африка до втората най-голяма пивоварна в света по продажби. Част от работещите за SABMiller виждат Кларк като студен и дистанциран човек.

„Леденият човек“, коментира бивш директор на компанията.

Ако се съди по това как AB InBev действа след другите си сделки, Кларк ще загуби работата си, твърди анализаторът на Barclays Кени Лам.

И все пак анализаторите на Bernstein отбелязват, че Кларк и останалата част от мениджмънта на SAB ще получат солидни премии от продажбата, поделяйки си близо 1,8 млрд. долара при потенциална цена от 60,57 долара на акция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още