IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще сложат ли крафт бирите край на закона за чистотата на бирата в Германия?

Част от пивоварите смятат, че законът ограничава иновациите

10:20 | 29.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

С настъпването на XX век законът започва да се тълкува по-строго, а след Първата световна война е ползван, за да „защити германските пивовари от изключително прогресивните английски конкуренти“. Днес той е маркетингов инструмент, който е пропит с почти митично значение.

Асоциацията на германските пивовари – група, която представлява всички - от малките пивоварни до гиганти като Anheuser-Busch InBev, твърди, че законът не пречи на креативността. Десетките видове малц, хмел и мая позволяват повече от 1 млн. възможни варианта за комбиниране, посочва организацията. Освен това законът определя това каква трябва да е бирата в Германия – без захар, хранителни оцветители и изкуствени аромати.

Креативност

Законът обаче се прилага непоследователно. Чуждестранните пивовари могат да правят бира извън Германия, като добавят към нея други съставки. Същевременно те не са изправени пред санкции при вноса в страната. За тези, които искат да бъдат по-креативни, има заобиколно решение.

В повечето държави не е никак трудно да се получи лиценз за добавянето на допълнителни екстри, като продуктът попада в категорията „специална бира“, стига производителят да няма претенции за нейната чистота по Reinheitsgebot. Въпреки че всеки, който нарушава закона, теоретично рискува да се озове за година в затвора или да получи глоба от 20 хил. евро, Асоциацията на германските пивовари твърди, че не може да посочи всички нарушения.

Крафт бирата настъпва в Германия по начина, по който виждаме това да се случва в САЩ. Броят на микропивоварните се е увеличил с 37% през последното десетилетие до 717 през 2015 г., посочва асоциацията. Въпреки че продукцията им представлява по-малко от 1 на сто от цялото производство на бира в Германия, гигантите в индустрията налагат тенденцията за консумация на крафт бири и плодови бири, наречени „бирени смесени напитки“.

Същевременно консумацията на бира в Германия спада от десетилетия. Германците са изпили средно по 107 литра от пенливата напитка през 2014 г. в сравнение със 142 литра през 1992 г., допълват от асоциацията. Желаещите добавянето на нови съставки твърдят, че по-либералната интерпретация на дефиницията за бира, може да им помогне да се справят с този спад.

С толкова много микропивоварни, които създават иновативни продукти, те твърдят, че е време законът да бъде адаптиран към реалностите на XXI век. Малка част от пивоварите настояват за пълно отменяне на закона, докато други държат да имат правото да използват специално лого за маркиране на бирата, създадена по Reinheitsgebot.

"Законът за чистотата на бирата не е предимство, а ограничение, което трябва да бъде премахнато“, смята Себастиан Сауер, пивовар, базиран близо до Кьолн, който изнася по-голяма част от бирата си. „Разбира се, има много възможности за комбинации по силата на закона, но много от тях са толкова сходни, че не можете да откриете разликата. Така че защо да се ограничаваме? Слагането на естествени подправки или плодове в бирата не я прави лоша“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още