IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбогом, съседи. Здравейте, туристи!

Гражданите на водещите европейски центрове бият тревога за обезлюдяването на квартали заради туризма и високите наеми

20:54 | 05.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Забрани и глоби

В Амстердам по изчисления на банка ING сезонните наеми носят на собствениците допълнителен доход от 350 евро на месец, което вдига цените, обяснява пред АФП Сене Янсен, авторът на доклада.

За да ограничат щетите, Париж, Лондон и Амстердам се опитват да ограничат срока на наемите и да ги контролират чрез вписване в регистър. От 2016 г. на берлинчани е разрешено да дават под наем само по една стая от апартамент - а цялото жилище само ако е второ, използвано като временно. 

Управлявана от бивша активистка, защитавала правото на жилище - Ада Колау, Барселона избра най-строгия подход и през 2016 г. наложи глоба от 600 000 евро на интернет платформите Airbnb и Homeaway с обвинението, че дават под наем апартаменти без изисквания от градските власти лиценз за туристическа дейност. 

Испанският клон на Airbnb впрочем твърди, че проблемите с жилищата не са нещо ново.

В Сиутат Веля например "празните жилища (които не се предлагат на наематели, бел. АФП) са тройно повече от обявите за предлагани цели жилища на Airbnb", уверява Андреу Кастеляно, директор по връзките с обществеността за Испания.

Все още са малко заслужаващите доверие данни за влиянието на сезонните наеми върху цените на жилищата.
Според Даян Койл, преподавател по икономика в Манчестърския университет и автор на доклад по въпроса, принципният недостиг на жилища често се подценява.

Астерикс, Обеликс и "последният бастион"

Но всички специалисти, потърсени от АФП, са на мнение, че сезонните наеми имат съществено влияние върху пренаселените вече централни райони.

Градът на Гауди изглежда е особено силно засегнат от ценовия скок, тъй като големият брой туристи там - средно 30 милиона за година, е съчетан с висока рентабилност, която привлича спекулантите с недвижими имоти, посочват професионалисти от бранша. 

Сержи Лейва от агенцията за недвижими имоти MK Premium например изтъква, че половината от клиентите ѝ са чужденци, търсещи второ жилище или възможност за добра инвестиция в жилище за сезонни наематели.

За хората, останали в "застрашените" квартали, животът е труден - улиците са претъпкани и шумни, а традиционните магазини изчезват. И те изведнъж надигат глас на различни места в Европа. През април жителите на Лавапиес в Мадрид излязоха на демонстрация с куфари на колелца.

"Ако не те прогони поскъпването, всекидневието ще те притисне и пак ще си тръгнеш", казва 27-годишният барселонец Марти Кусо. Той уверява, че всичките му приятели вече са напуснали Готическия квартал.

"В крайна сметка виждаме опустели градове, квартали без живот", клати глава Сокоро Перес от Барселона, доктор по социално-икономическа география. "Градовете се превръщат в "клъстъри" за развлечение и потребление, в туристически заведения за бързо хранене", казва тя.

Поради липса на съседи се губи усещането за някаква общност, публичното пространство се пренебрегва, градският електорат намалява, а с него и влиянието на политическата власт на местно равнище, добавя Перес.

Някогашните магазинчета и заведения в Сиутат Веля са вече пунктове за велосипеди под наем, павильони за сувенири, луксозни ресторанти. От всички познати на кореняците обекти са останали само една гостилница и фурната на местен хлебар.

"Ние сме последният бастион", обобщава Анна Перес, дъщеря на старите гостилничари, "нещо като "Астерикс и Обеликс."

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още