IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата криза заплашва да ограничи германското производство на бира

Производството на почти всички доставчици е на газ, същото се отнася и до поддоставчиците им

14:52 | 15.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Производство на бира. <em>Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Производство на бира. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

На фона на предстоящия недостиг на газ в Германия и пивоварните се опасяват от ограничаване на производството си. Производството на почти всички доставчици е на газ, казва пред Der Spiegel Георг Шнайдер, ръководител на баварската частна пивоварна Schneider Weisse и председател на Баварската асоциация на пивоварите. Според него хартиените етикети са станали много по-скъпи, както и капачките за бутилките.

В случая с малца, който представлява изсушена пшеница или ечемик, се съчетават два фактора: високите цени на зърното и разходите за енергоизточници. „Най-големият проблем, който виждам, е с бутилките", продължава Шнайдер. Той твърди, че почти всички стъкларски заводи работят на газ. „Спиране би унищожило заводите и се съмнявам, че те ще бъдат възстановени“.

Шнайдер заяви още пред Der Spiegel, че „ако се наложи, вече няма да можем да произвеждаме всички видове бира и вероятно ще трябва да се концентрираме върху регионални клиенти или търговци на едро“.

Неговата пивоварна не разчитала на газ за производството. „В продължение на 15 години произвеждаме енергията си основно с дървесен чипс, т.е. с дърва. Слънчевите панели също са част от нашия микс“. Във връзка с приоритизирането на пивоварните за доставка на газ Шнайдер заяви: „Не трябва да се заблуждаваме: ние не сме от такова системно значение като болниците или доставките на основни храни. Но също така сме значими, защото защитаваме начина на живот - хората не могат да живеят в кризисен режим в продължение на 24 часа всеки ден“, казва той.

Несигурността на доставките се случва в неудобен момент за пивоварните, тъй като в момента потреблението на бира в Германия отново се увеличава след срива, свързан с пандемията. Частната пивоварна Veltins от региона Зауерланд увеличава производството си с 10,1% до 1,7 милиона хектолитра през първата половина на годината. „Никога досега в историята на пивоварството не е било варено толкова много бира в рамките на половин година", казва главният мениджър на Veltins Михаел Хубер.

Veltins взема предпазни мерки

Въпреки настоящия бум на бизнеса компанията се подготвя интензивно и за възможните последици от войната - като например прекъсване на доставките на газ. Veltins е предприела мащабни предпазни мерки, за да може да гарантира сигурността на производството и доставките за по-дълъг период от време, каза Хубер.

За да се запази дейността по варене на бира в случай на ограничено подаване на газ, са били взети предпазни мерки за преминаване от газ към мазут в котелното в рамките на няколко часа, така че варенето да продължи в пивоварната без прекъсване. Поставени са били и допълнителни резервоари за мазут. Освен това, с оглед на несигурните вериги за доставки, компанията е разширила запасите си от нови бутилки, палети, етикети и лепила.

През първата половина на годината Veltins се възползва от факта, че след пандемията бизнесът с кетъринг и събития отново се е активизирал. „Хубавото фестивално време през уикендите и желанието на хората да се срещат с познати ни носеха стабилно до средата на годината", каза Хубер. Той добави, че това е компенсирало с повече от половин процентен пункт очаквания спад в продажбите в търговската мрежа след края на блокиранията. След последното увеличение на цените през пролетта пивоварната не планира по-нататъшни увеличения на цените на дребно „в обозримо бъдеще". Не искаме да таксуваме клиентите свръхвисоко, казва Хубер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още