IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроинс увеличава най-бързо инвестициите си в земи, сгради и акции

Представяме анализ на коментатора Cymru, публикуван в Коментари на Investor.bg

11:51 | 12.02.13 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Евроинс увеличава най-бързо инвестициите си в земи, сгради и акции

Най-бързо увеличаващите се инвестиции на Евроинс през 2012 г. са тези в земи, сгради и акции, показва анализ на коментатора Cymru, публикуван в Коментари на Investor.bg.

Притежаваният имот от Евроинс в гр.София на ул. Луи Айер, No: 140 е реализиран и са закупени 2 нови за 7,784 млн.лв. след което на единия е направена преоценка за 1,033 млн. лв.

Новите придобивки са сгради в местността Птицефермата в гр. Сувороро и парцел с площ 13,323 дка отново в същата местност. Придобит е и поземлен имот в местност Юртлука в гр. Пловдив с площ 3 498 кв. м. заедно със сградите върху него.

Във финансовият отчет имотите са оценени на общо 8,82 млн. лв. към 31 декември 2012 г., като цената на придобиване е 7,78 млн. лв., а преоценката - 1,03 млн. лв.

Другото перо, на което се дължи ръста на инвестициите е акции и други ценни книжа с променлив доход и дялове в инвестиционни фондове. Те се увеличават от с 3,6 млн. лв. през 2012 г. до 14,07 млн. лв. към края на годината.

За съжаление тук информацията е оскъдна, споделя Cymru. Единствената по-нова информация е че:

Kъм 10.12.2012 г. ЗД Евроинс притежава  268 433 броя акции на Етропал АД.

Към 31.12.2012 г. ЗД Евроинс притежава 239 998 акции от Делта Кредит АДСИЦ.

Към 31.12.2012 г. ЗД Евроинс притежава 212 218 акции от Формопласт АД.

Към 07.12.2012 г. ЗД Евроинс е инвестирал 1 180 000 лева в новоемитирани облигации от Авто Юнион АД

През 2012 г. активите на дружеството нарастват с около 11,8 млн. лв., или приблизително 16%. Нарастването се дължи приблизително по равно на нарастване на инвестициите и на нарастване на вземанията.
По отношение на собствения капитал на ЗД Евроинс АД имаме минимално нарастване, отбелязва Cymru.

През 2012 г. записаните премии бруто от ЗД Евроинс АД възлизат близо на 84 млн.лв., или нарастват с около 10%. По отношение на структурата на записаните премии се наблюдава значително увеличаване на дела на застраховките ГО. Негативен елемент е намаляване на дела на имуществените и селскостопанските застраховки, смята коментаторът.

Нетните оперативни разходи намаляват с около 0,3 млн. лв. през 2012 г., което на фона на увеличените с 10% премии е добра новина, е изводът на Cymru.

За инвестиционната общност не са тайна „скелетите в гардероба”, а именно застрахованите в ЗД Евроинс големи облигационни емисии, се казва в анализа.

Неизвестен е статусът на облигационната емисия на Източна газова компания АД. Липсва публикуван протокол от насроченото за края на декември Общо събрание на облигационерите, което имаше за цел да разсрочи задълженията. Все още не е публикуван и отчетът на компанията за четвърто тримесечие на 2012. Като се има пред вид придобиването на терминала в гр. Суворово от ЗД Евроинс, вероятно се върви към някаква форма на уреждане на отношенията. За съжаление за момента нямам достатъчно имформация, за да направя по-категорични изводи.

Облигационната емисия на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ (ИКПД) беше разсрочена през първата седмица на февруари 2013. Дадено е и допълнително обезпечение. Проблем ще бъдат задълженията на ИКПД към банки и тяхното поведение, е мнението на Cymru.

В самото начало на анализа Cymru уточнява, че притежава акции от Евроинс и настоящият материал няма за цел да препоръчва покупката или продажбата на акции на Евроинс.

Анализът му предизвика дискусия в темата за Евроинс в Коментари на Investor.bg.

Коментаторът Bertram споделя:

„Прави ми впечатление, че Евроинс купува Етропал и Формопласт (Делта кредит не искам да ги споменавам даже), а не купи собствени акции (до 3% от капитала) на цена под номинал...това за мен е необяснимо...да кажем ,че Етропал, Формопласт, Делта дават дивидент...ще ги разбера, но така... не става.

Спомням си гръмките обещания за дивидент... ето 2 години Евроинс е на печалба .. въпрос на корпоративна култура е да се раздаде дивидент.. дори 2 стотинки (1 за 2011 и 1 за 2012).. ще излязат 250 000 лв. горе долу от които 200 000 ще останат в холдинга, който после може да ги ползва за увеличението на капитала ако иска...и не се губят

реално излиза, че с 40-50 000 лв. за дивидент (извън холдинга) ще си направят реклама
1. инвеститорите ще кажат - ето тези си държат на думата
2. ще ги пише по всички икономически вестници..при това в положителна светлина. - това малко или много оказва влияние на хората от бизнеса, които четат тази преса и евентуално в даден момент може да имат бизнес отношения с Евроинс.

за 40-50 000 лв. .. дружеството ще мине в отбора на дивидентските акции...това поне за БФБ значи доверието в мажоритаря да се качи поне с 2 степени.“

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа!

Свързани компании:

Етропал АД - Етрополе(ETR)

Еврохолд България АД(EUBG)

Делта кредит АДСИЦ(DLC)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Формопласт АД(FORM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
tony1975
преди 11 години
Опитвай Мъро - опитвай! И размишленията бе Берт са хубави за коментар от групата!Жив и здрав!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
Ми като не им се говори ,ще ги сменим...,кво правят на БФБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 11 години
Ще изпратя въпросите от форума на Tony1975 до г-н Христов, но знаете ли какъв е коефициентът на поискани към получени интервюта в последните години? Около 10 към 1. Малцина искат да говорят в трудни времена, повече им се говори когато има ентусиазъм. Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
TGV
преди 11 години
Чудя се след този анализ как колегата още не си е продал акциите в Евроинс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Батя
преди 11 години
Мариянски, няма ли да вземеш едно интервю от г-н Асен Христов по възникналите въпроси?Ще е полезно за инвеститорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още