IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една губеща кауза срещу професията „безработен”

Необходима е държавническа воля вместо политическа демагогия под маската на фалшива социална политика, смята Димитър Неков

10:04 | 07.06.13 г. 75
Автор - снимка
Създател
Още една губеща кауза срещу професията „безработен”

Смятате ли, че идеята на социалния министър за обвързване на социалното подпомагане с обучение ще окаже положително влияние на пазара на труда? Ще намали ли трайно безработицата, ще се постигне ли по-висока интеграция на трудовия пазар? Изпращайте ни вашите коментари на info@investor.bg

Представяме ви позицията на Димитър Неков, известен във форума на Investor.bg с прозвището Императорът:

Очертаващият се за една от звездите на новото правителство – социалният министър Хасан Адемов, обяви едва ли не кръстоносен поход на професията „безработен” и това негово становище доби популярност в медиите, но преди работещият и търпящ перманентен грабеж от страна на „социалната система” българин да се зарадва, той би трябвало да си зададе въпроса – каква е дозата популизъм в тези министерски закани?

От една страна г-н Адемов наистина е прав, че т.нар. „субсидирана заетост”, представляваща сама по себе си заплащан с реални пари чисто формален „труд”, не решава проблема с безработицата. Тоест тук имаме напредък във визията за решаване на този първостепенен социален проблем – поне в сравнение с действията на министър Младенов, който дори се гордееше с това, че пропилява десетки милиони от данъците ни за професионални безработни, разхождащи се безцелно с метли по улиците.

Но от друга страна Хасан Адемов набляга на друга очевидно губеща кауза – „ограмотяване и квалификация”. Налага се тук да извадим на показ някои може би нелицеприятни, но невъзможни за пренебрегване факти. Първо - образованието е по Конституция задължително за всички български граждани и е абсурдно да се плаща на определени лица, почти изцяло от т.нар. „ромски” етнос, за да изпълнят това свое задължение. Второ - отсъстват очевидно необходимите рестриктивни мерки при неизпълнение, или казано с други думи необразовалите и неквалифициралите се да бъдат задължени да връщат изплащаните им междувременно помощи, или да бъдат санкционирани по какъвто и да е друг начин. Трето – образованието е въпрос най-вече на ценностна система – но не и за по-голямата част от горепосочения етнос. Там нещата са очевидно обърнати, защото именно липсата на образование е един от факторите, които носи привилегии на тази прослойка, давайки им оправдание да упражняват до безкрайност професията „безработен”, тоест тези лица нямат стимул да учат, защото после ще трябва да работят.

Да не забравяме и друго – в тази държава има предостатъчно работа именно за нискоквалифицирана работна ръка. Селско стопанство, строителство и ремонт на пътища се нуждаят от огромен брой работещи, но тъкмо тези потенциални работещи предпочитат да получават доходи от социални помощи и престъпна дейност, като основната вина за това е на държавата, в лицето на политическата класа, която им позволява подобен начин на живот в замяна на техният статус на евтин електорат.

Тук стигаме логично и до единственото възможно лечение на диагнозата „професионален безработен” – и това е трудът. Истинска, а не формална работа, реално произведени стоки и услуги и в замяна – реални пари. Така функционира една пазарна икономика, така работи едно нормално общество. Задължение на държавата е да създаде или да стимулира създаването не на формална, а на реална трудова заетост в по-горе посочените сектори. Единствено трудът създава трудови навици, а в последствие изгражда и разбирането за образованието като ценност – най-малкото като способ за откъсване от тежкия физически труд.

Инфраструктурата, по-специално второ- и третокласната пътна мрежа в страната е в окаяно състояние, огромни площи плодородна земя пустеят. Създаване на организирана заетост в сферата на строителството и селското стопанство не само ще реши до голяма степен проблема със заетостта на нискообразованите и неквалифицирани трайно безработни, но и ще стимулират общ икономически растеж – както чрез възстановяване на инфраструктурата, така и чрез създаване на производства, естествено надграждащи се над селскостопансткото производство. По този начин днешните трайно безработни биха се превърнали от воденичен камък на шията на социалната система, в икономически не само полезна, но и жизнено необходима прослойка, осигуряващи не само своята прехрана, но и препитанието на десетки хиляди работещи в преработвателната промишленост и индиректно – в сферата на търговията и услугите.

Но за да бъде сторено това, което за нас е очевидно необходимо и неизбежно, е необходима държавническа твърдост и воля, вместо политическа демагогия под маската на фалшива социална политика. За да има резултати, трябва да се тръгне решително към елиминирането на една друга доходна и масова сред тази прослойка „професия” – професията на социално-слабата самотна майка... но това е тема за отделна и твърде обширна статия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 10 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Зная - но за чиста съвест трябва преди това да им се даде шанс да се трудат доброволно. То е ясно - който тръгне да краде, вместо честно да се труди за себе си - отива на каторга... пак ще работи, ама по-тежка работа и само срещу къшей хляб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 13 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Да - аз зная, че съм гнусен расист, защото искам *** да работят и да спазват законите, да плащат данъци, вместо да крадат и да паразитират - въобще с една дума да имат същите права и задължения като хората - разбирам това и горчиво се разкайвам.Хахов - мен въобще не ме интересува какво значи според Манау "да живее добре" (в случаят да се търкаля в ***, да строи незаконни катуни, да получава всичко наготово, да не учи, да не работи, да се размножава като плъх за да взема помощи и да нарича кражбата "работа") - щом той е в тая държава, значи трябва да спазва законите и - и да живее според тях, а ако не желае - светът е голям - да се маха по дяволите.А за въпросът ти - такъв случай в човешката история няма. Държиш ли се добре към ***, той неизбежно ти се качва на главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 8 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Евала на Импето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 10
Hahoto
преди 10 години
Има един дискриминационен момент, като нишка от началото до края на статията, с който не мога да се съглася. По този начин авторът показва собствената си култивираност, за сметка на обвиненията, отрицанието и дистанцирането от ***. Иначе съгласен съм, да промениш начина на живот на даден човек не винаги може да стане доброволно. Това важи както за ***, така и за милиардерите. Няма един милиардер, който доброволно да се интегрирал с останалата част от населението?В математиката има понятие "необходимо и достатъчно условие , за да се осъществи някаква зависимост". Ако е спазено само "необходимото условие", а "достатъчното условие" не е спазено, зависимостта(т.е. интеграцията в случая) не се осъществява. Демокрацията предполага доброволност на индивида да се променя или не се променя, и това слага край на доброжелателните усилия(ако ги имаш) да промениш нещата...в крайна сметка аз не мога да дойда при теб и силово да те накарам да живееш по-добре според моите разбирания за "по-добре", или да ти взема детето, за да го възпитам "както трябва" по моите разбирания...ако за менидеята "учи и работи, за да живееш по-добре" е нормална, т.е. явява се като морковче, което налага определен начин на живота ми, а за теб тази идея не струва нищо и не те съблазнява,маята/закваската се пренася на следващото поколение и резултат няма, независимо от отделените финансови средства и бодряшкия тон на тези, които усвояват средствата. Въпросът ми остава-има ли случай в световната история, когато *** са интегрирани без да е употребено насилие над тях? Ако има такъв случай, трябва да бъде споделен и изпозван, за да се реши този проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 10 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 10 години
Mитко пак се е объркал.*** и работа е същото като евреин миньор.На това племе трябва да се приложат някои специфични методи като каторга и трудови лагери.За кражба каторга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 10 години
Mитко пак се е объркал.*** и работа е същото като евреин миньор.На това племе трябва да се приложат някои специфични методи като каторга и трудови лагери.За кражба каторга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 6 rate down comment 1
balkando
преди 10 години
Корпорации срещу средния бизнес - това е завръзката. Дълго време икономическата идея у нас се свежда до мантрата "да дойдат големи инвеститори". Във време на криза "големите" имат най-малко два недостатъка - не са гъвкави, защото трябва да променят големи структури и са склонни да манипулират малките държави с големите си пари, за да поддържат изкуствено благоприятни за себе си условия. В същото време работните места, които осигуряват не са толкова много, макар да са съществени в определени региони. Но точно това им дава допълнителни средства за политически натиск.За разлика от големите, малкия и средния бизнес е много по-гъвкав във време на криза, влияе върху държавността минимално, защото не разполага с толкова големи възможности като корпорациите и, работните места които осигурява, са в пъти повече от тези при корпорациите. Мисля че борбата с безработицата и професията безработен трябва да започне с промяна на идеята "голям инвеститор" в "свободен предприемач".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 11 rate down comment 0
citizen_bg
преди 10 години
В такъв филм са ни вкарали, че не виждам изход освен... Каузата е губеща принципно, тъй като е следствие на икономическата логика на системата. Дори и при покриване на критерии за образование и квалификация част от хората постоянно ще бъдат изхвърляни на борсата за безработни. Заложено е в изискването за ефективност и печалба, конкуренцията и т.н. Остава насочване в непроизводствената сфера, разни програми за изкуствена заетост или професията "безработен". Работните места се създават от бизнеса, но и се съкращават пак от него. Като добавиш и стремежът за плащане на минимални данъци, заплати, осигуровки. След това проблемът се прехвърля на държавата и тя действа както е най-лесно, взема от когото и колкото може от бюджетните и колкото са декларирари другите. Пишеш: правилата на обществото пари срещу труд, спазване на законите и т.н. Това общовалидно ли е? истинските социално слаби са повечето от работещите хора, защото от тия 400-600 лв, които уж получават - не остава почти нищо, като платят данъци, осигуровки, сметки и т.нХем работиш, хем няма пари?Май ман...лите са по-ориентирани от българите. Виждат, че парите в тая държава се печелят по друг начин и примерът се дава най-отвисоко, а ти искаш да ги накараш да работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 10 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
Другата гледна точка обаче е определяща - тази на политиците-***. Те и техните партии съществуват благодарение на страховете у нискообразованите маргинализирани прослойки. Принципа е *** - когато са на власт вземат от доходите на социално неслабите и дават някоя нова "придобивка" на "социално слабите". Така създават зависимост, страхът от чието отнемане би активизирал съответната прослойка срещу всеки трезво мислещ политик. Така икономическият и държавнически рационализъм в политиката е изместен от политико-икономическото популистко вампирство на партии-***, което разрушава и деморализира обществото. Резултатът е видим - емиграция, демографски срив, ниска производителност, сива и черна икономика вместо рационалност и свободен пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 9 rate down comment 0
rookie trader
преди 10 години
Импе, напълно споделям възгледите ти по темата, но не се ограничавай до форума. Дай гласност на идеите си. Много хора ще те подкрепят. Нека тиквите в парламента да разберат гражданската позиция. Ще се съберат повече подписи от референдума за АЕЦ. Да не говорим че ако някой политик застане твърдо срещу крадливите и мързеливи шимпанзета си гарантира пожизнена власт и одобрение от народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още