IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една губеща кауза срещу професията „безработен”

Необходима е държавническа воля вместо политическа демагогия под маската на фалшива социална политика, смята Димитър Неков

10:04 | 07.06.13 г. 75
Автор - снимка
Създател
Още една губеща кауза срещу професията „безработен”

Смятате ли, че идеята на социалния министър за обвързване на социалното подпомагане с обучение ще окаже положително влияние на пазара на труда? Ще намали ли трайно безработицата, ще се постигне ли по-висока интеграция на трудовия пазар? Изпращайте ни вашите коментари на info@investor.bg

Представяме ви позицията на Димитър Неков, известен във форума на Investor.bg с прозвището Императорът:

Очертаващият се за една от звездите на новото правителство – социалният министър Хасан Адемов, обяви едва ли не кръстоносен поход на професията „безработен” и това негово становище доби популярност в медиите, но преди работещият и търпящ перманентен грабеж от страна на „социалната система” българин да се зарадва, той би трябвало да си зададе въпроса – каква е дозата популизъм в тези министерски закани?

От една страна г-н Адемов наистина е прав, че т.нар. „субсидирана заетост”, представляваща сама по себе си заплащан с реални пари чисто формален „труд”, не решава проблема с безработицата. Тоест тук имаме напредък във визията за решаване на този първостепенен социален проблем – поне в сравнение с действията на министър Младенов, който дори се гордееше с това, че пропилява десетки милиони от данъците ни за професионални безработни, разхождащи се безцелно с метли по улиците.

Но от друга страна Хасан Адемов набляга на друга очевидно губеща кауза – „ограмотяване и квалификация”. Налага се тук да извадим на показ някои може би нелицеприятни, но невъзможни за пренебрегване факти. Първо - образованието е по Конституция задължително за всички български граждани и е абсурдно да се плаща на определени лица, почти изцяло от т.нар. „ромски” етнос, за да изпълнят това свое задължение. Второ - отсъстват очевидно необходимите рестриктивни мерки при неизпълнение, или казано с други думи необразовалите и неквалифициралите се да бъдат задължени да връщат изплащаните им междувременно помощи, или да бъдат санкционирани по какъвто и да е друг начин. Трето – образованието е въпрос най-вече на ценностна система – но не и за по-голямата част от горепосочения етнос. Там нещата са очевидно обърнати, защото именно липсата на образование е един от факторите, които носи привилегии на тази прослойка, давайки им оправдание да упражняват до безкрайност професията „безработен”, тоест тези лица нямат стимул да учат, защото после ще трябва да работят.

Да не забравяме и друго – в тази държава има предостатъчно работа именно за нискоквалифицирана работна ръка. Селско стопанство, строителство и ремонт на пътища се нуждаят от огромен брой работещи, но тъкмо тези потенциални работещи предпочитат да получават доходи от социални помощи и престъпна дейност, като основната вина за това е на държавата, в лицето на политическата класа, която им позволява подобен начин на живот в замяна на техният статус на евтин електорат.

Тук стигаме логично и до единственото възможно лечение на диагнозата „професионален безработен” – и това е трудът. Истинска, а не формална работа, реално произведени стоки и услуги и в замяна – реални пари. Така функционира една пазарна икономика, така работи едно нормално общество. Задължение на държавата е да създаде или да стимулира създаването не на формална, а на реална трудова заетост в по-горе посочените сектори. Единствено трудът създава трудови навици, а в последствие изгражда и разбирането за образованието като ценност – най-малкото като способ за откъсване от тежкия физически труд.

Инфраструктурата, по-специално второ- и третокласната пътна мрежа в страната е в окаяно състояние, огромни площи плодородна земя пустеят. Създаване на организирана заетост в сферата на строителството и селското стопанство не само ще реши до голяма степен проблема със заетостта на нискообразованите и неквалифицирани трайно безработни, но и ще стимулират общ икономически растеж – както чрез възстановяване на инфраструктурата, така и чрез създаване на производства, естествено надграждащи се над селскостопансткото производство. По този начин днешните трайно безработни биха се превърнали от воденичен камък на шията на социалната система, в икономически не само полезна, но и жизнено необходима прослойка, осигуряващи не само своята прехрана, но и препитанието на десетки хиляди работещи в преработвателната промишленост и индиректно – в сферата на търговията и услугите.

Но за да бъде сторено това, което за нас е очевидно необходимо и неизбежно, е необходима държавническа твърдост и воля, вместо политическа демагогия под маската на фалшива социална политика. За да има резултати, трябва да се тръгне решително към елиминирането на една друга доходна и масова сред тази прослойка „професия” – професията на социално-слабата самотна майка... но това е тема за отделна и твърде обширна статия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 2 rate down comment 0
citizen_bg
преди 10 години
supertrader, неспасяем си. :)) Тоя номер с печатането става ако се казваш Бернанке и печаташ $. Бедните най-слабо спонсорирали вноса. Ми то вече почти всичко е внос след икономическите реформи и с нашенски хартишки няма да стане. Само ще стопиш каквото успява да задели народа. Парите на едрите ще се превалутирват и ще отичат по офшорките.Робин Худ е имал по-добра тактика. Вземаш от богатите и раздаваш на бедните. ;) П.П. Това последното да го четат и мераклиите да вдигат имуществените данъци. В Рим са ги правили тия номера, но най-ефективния начин да се пълни хазната са си били проскрипциите. Другото е като да се мъчиш да вземеш на босия цървулите или пък да перхвърляш от единия джоб в другия. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Всъщност в това няма да сме първи. Американците са ни изпреварили вече със 100 години. Те печатат по 1 трилион на година с които захранват здравната си система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 10 rate down comment 1
IQ96
преди 10 години
do supertrader. Интересна теза, ама ако купуват стоки от "по-***"-китайци, бангладешовци и др. както се казва кел-файда. Т.е.ще стимулират и развиват на други икономиката. Напълно подкрепям Импа и отдавна съм се питал: докога земеделските земи няма да бъдат облагани с данъци? Докога сгради с отсъстващи собственици ще грозят гледката да не кажем и че са опасни. Хубаво демокрация, но собственността е и Отговорност! Ако имаш, грижи се. Ако нямаш -бори се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 0 rate down comment 15
cokrat1
преди 10 години
Авторе, /ти и компания/ "от край време" се опитвате да "побутвате" тая теза...но все по - малко хора ще Ви аплодират.....справка последните избори!!!!Иначе имате право да си я "побутвате" от време на време!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 11 rate down comment 0
data
преди 10 години
Пич "социалния" пакет на правителството е за 26 млн. лева ! За справка : месечния бюджет на тая държава надхвърля 2.5 млрд. лева . Тепърва ще стане ясно кой ще поеме загубите от така нареченото - "ребалансиране" . Така че - по леко с овациите . За сега - само вятъра през свирката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 18
jelenski
преди 10 години
Подкрепям обявения от правителството пакет от социални мерки, които да се приложат през следващите месеци. Освен това правителството ще продължи да настоява да се намерят възможности чрез ребалансиране на енергийния сектор и намаляване на свръх печалбите и злоупотребите, да не се допуска увеличаване на цената на електроенергията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 9 rate down comment 0
deant
преди 10 години
supertrader, някога ти хващам иронията и понякога много ме кефят коментарите ти, ама това за печатането, което ако не беше ирония (което аз не улових), беше тотална глупост. Аз също също искам да махнем борда, но никога не бих позволил да се печатат и раздават пари по този начин! С това гаранитирано ще се срине лева под нулата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 17 rate down comment 0
data
преди 10 години
Те да бяха само *** да ги храним и с мед да ги мажем Императоре . Чиновниците , Ушевите, Инвалидните пенсионери , Пенсионерите на по 40 г. тях на кой да ги даваме да ги осиновят не знам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 18 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
cokrat1, предложеното решение си работи достатъчно добре! Просто още не са достатъчно изгладнели... Или сигурно и ти подкрепяш тезата за "финансовия тормоз" .. ХА-ХА-ХА ! Смешен си, пич!Императоре, браво за статията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 20 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Защото все по-голяма част от работещите осъзнават, че имат социални ангажименти на първо място към себе си и своите семейства - но не и към лица, чийто единственпроблем е, че ги мързи.А щом Супертрейдъров и Сократов са толкова благородни - предлагам им да си осиновят по един катун "роми" и лично да се грижат за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още