IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една губеща кауза срещу професията „безработен”

Необходима е държавническа воля вместо политическа демагогия под маската на фалшива социална политика, смята Димитър Неков

10:04 | 07.06.13 г. 75
Автор - снимка
Създател
Още една губеща кауза срещу професията „безработен”

Смятате ли, че идеята на социалния министър за обвързване на социалното подпомагане с обучение ще окаже положително влияние на пазара на труда? Ще намали ли трайно безработицата, ще се постигне ли по-висока интеграция на трудовия пазар? Изпращайте ни вашите коментари на info@investor.bg

Представяме ви позицията на Димитър Неков, известен във форума на Investor.bg с прозвището Императорът:

Очертаващият се за една от звездите на новото правителство – социалният министър Хасан Адемов, обяви едва ли не кръстоносен поход на професията „безработен” и това негово становище доби популярност в медиите, но преди работещият и търпящ перманентен грабеж от страна на „социалната система” българин да се зарадва, той би трябвало да си зададе въпроса – каква е дозата популизъм в тези министерски закани?

От една страна г-н Адемов наистина е прав, че т.нар. „субсидирана заетост”, представляваща сама по себе си заплащан с реални пари чисто формален „труд”, не решава проблема с безработицата. Тоест тук имаме напредък във визията за решаване на този първостепенен социален проблем – поне в сравнение с действията на министър Младенов, който дори се гордееше с това, че пропилява десетки милиони от данъците ни за професионални безработни, разхождащи се безцелно с метли по улиците.

Но от друга страна Хасан Адемов набляга на друга очевидно губеща кауза – „ограмотяване и квалификация”. Налага се тук да извадим на показ някои може би нелицеприятни, но невъзможни за пренебрегване факти. Първо - образованието е по Конституция задължително за всички български граждани и е абсурдно да се плаща на определени лица, почти изцяло от т.нар. „ромски” етнос, за да изпълнят това свое задължение. Второ - отсъстват очевидно необходимите рестриктивни мерки при неизпълнение, или казано с други думи необразовалите и неквалифициралите се да бъдат задължени да връщат изплащаните им междувременно помощи, или да бъдат санкционирани по какъвто и да е друг начин. Трето – образованието е въпрос най-вече на ценностна система – но не и за по-голямата част от горепосочения етнос. Там нещата са очевидно обърнати, защото именно липсата на образование е един от факторите, които носи привилегии на тази прослойка, давайки им оправдание да упражняват до безкрайност професията „безработен”, тоест тези лица нямат стимул да учат, защото после ще трябва да работят.

Да не забравяме и друго – в тази държава има предостатъчно работа именно за нискоквалифицирана работна ръка. Селско стопанство, строителство и ремонт на пътища се нуждаят от огромен брой работещи, но тъкмо тези потенциални работещи предпочитат да получават доходи от социални помощи и престъпна дейност, като основната вина за това е на държавата, в лицето на политическата класа, която им позволява подобен начин на живот в замяна на техният статус на евтин електорат.

Тук стигаме логично и до единственото възможно лечение на диагнозата „професионален безработен” – и това е трудът. Истинска, а не формална работа, реално произведени стоки и услуги и в замяна – реални пари. Така функционира една пазарна икономика, така работи едно нормално общество. Задължение на държавата е да създаде или да стимулира създаването не на формална, а на реална трудова заетост в по-горе посочените сектори. Единствено трудът създава трудови навици, а в последствие изгражда и разбирането за образованието като ценност – най-малкото като способ за откъсване от тежкия физически труд.

Инфраструктурата, по-специално второ- и третокласната пътна мрежа в страната е в окаяно състояние, огромни площи плодородна земя пустеят. Създаване на организирана заетост в сферата на строителството и селското стопанство не само ще реши до голяма степен проблема със заетостта на нискообразованите и неквалифицирани трайно безработни, но и ще стимулират общ икономически растеж – както чрез възстановяване на инфраструктурата, така и чрез създаване на производства, естествено надграждащи се над селскостопансткото производство. По този начин днешните трайно безработни биха се превърнали от воденичен камък на шията на социалната система, в икономически не само полезна, но и жизнено необходима прослойка, осигуряващи не само своята прехрана, но и препитанието на десетки хиляди работещи в преработвателната промишленост и индиректно – в сферата на търговията и услугите.

Но за да бъде сторено това, което за нас е очевидно необходимо и неизбежно, е необходима държавническа твърдост и воля, вместо политическа демагогия под маската на фалшива социална политика. За да има резултати, трябва да се тръгне решително към елиминирането на една друга доходна и масова сред тази прослойка „професия” – професията на социално-слабата самотна майка... но това е тема за отделна и твърде обширна статия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 17 rate down comment 1
Императорът
преди 10 години
Точно това казвам и аз. Бюрото по трудът предлага на Хъхрю работа подходяща за неговата квалификация - да пасе овце, да копа компири, да ремонтира пътища. Земята в Държавният поземлен фонд е за това.Ама на Хъхрю не му се работило, трудно му било да се навежда.... проблемът си е негов - щом отказва предложената му работа - помощи - нъцки !!!! Ако е поставен пред дилемата - или да копа, или да гладува - сам ще положи усилия да придобие квалификация и образование... докато му се плаща до безкрайност, за да НЕ работи - той никога няма да отиде да работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Да, така е. Държавата трябва да подпомага безработните - но в определени граници и насърчавайки ги да си търсят активно работа. Примерно - ако си работил 3 години, получаващ помощ като безработен до 6 месеца - едни минимална заплата, а държавата ти съдейства да си намериш работа. Предлагат ти такава - ти отказваш... ок, но помощите ти падат наполовина. Предлагат ти втори път работа - отказваш. Ок... но помощите ти се спират.Иначе ти какво предлагаш - на всеки безработен да му се дават по 500 кинта ей-така - безсрочно - за да си лежи и да си порка биричка? Ами тогава всички ще се пишем безработни - и държавата откъде ще вземе пари да ни плаща?Защо трябва да се дава каквото и да е на лица, отказващи да работят - не месец или година - а цял живот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 12
cokrat1
преди 10 години
Не познаваш процедурата за установяване и поддържане на статута на социално слаб. Тук ти е грешката. "Професията" социално слаб може да бъде за цял живот....освен, ако не предложиш на лицето подходяща за неговата кфалификация работа...чрез бурото по труда.Аргументи от сорта ...свободна земя бол...бегай да работиш....можеш да ги разправяш само на маса след някое и друго питие!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 1
Императорът
преди 10 години
Че кой говори за насилствено оземляване?Никой не може да бъде накаран да учи насила, нито да работи насила... но и никой не може да принуждава държавата да му плаща пожизнени помощи, само защото не му се работи..... защото иначе дай всички да спрем да работим - и да писнем на държавата: "ДАЙ !!!"... само че тя откъде ще вземе пари?В случая, Сократов говорим да се даде на т.нар. "роми" съвсем демократически избор - да се трудат както правим това всички ние - или да умрат от глад... както би се случило с всеки от нас, ако спре да работи и няма никакво алтернативно препитание.Аз лично не възприемам *** като едва ли не мои деца, за които съм длъжен да се грижа цял живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 9
cokrat1
преди 10 години
Оземляването може да бъде само, само доброволно. Вие "пледирате" за насилствено оземляване. Просто не струва. Ресто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
....и е крайно време да спрем да треперим какво ще каже ЕС и какво ще "разреши". Нашите политици трябва да проумеят, че имат отговорност към нашата страна и нашият народ, а не към еврочиновниците, че трябва да защитават националният интерес... а ако не проумяват, ние да им набием това в кофите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 1
Императорът
преди 10 години
Ами ето - от цяла Европа ги гонят, за да не им източват социалните системи... ние да не сме длъжни да им плащаме пожизнени помощи, само защото ги мързи? Доброволно ще стане, разбира се Дата и Дент са ти казали как. Щом *** откаже да заеме предложеното му работно място, спират му се всякакви помощи и толкова.МНН - беше в Кюстендил. Само две семейства "проявили интерес"... но не знам дали и те са стигнали до по-далеч от интересът. За какъв дявол му е на хъхрю да копа земята, щом може просто да си набере там където друг е копал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
MNN
преди 10 години
много добър въпрос - доколко всичко е популизъм...всичко е свързано - ниска цена на тока, ниски данъци, ниски заплати - съответно няма пари. Но кой управляващ ще си сложи главата главата в торбата и вдигне данъците (както каза мик) или цената на тока, за да се завърти въртележката. И според мен най-големият проблем в този случай е недоверието на хората - всеки си мисли, че токът се вдига, за да се пълни нечия гуша или че данъците се вдигат, за да ги окраде някой... е, тази политика е популизъм - мислене за народа...та, по темата за безработицата - истината е, че хората предпочитат да чакат държавата да им даде пари, да им даде работа и т.н. Така са/сме научени от 50 години комунизъм, а и това е естествено по-лесното. Преди време имаше тук статия, че община Казанлък (ако не се лъжа) ще дава за ползване земеделска земя на безработни - да я обработват и да си помагат по този начин. Интересно ми е дали има успех инициативата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 8
mick
преди 10 години
Има много работа по кварталната инфраструктура, по почистването на градовете - все работа за неквалифицирани и не много квалифицирани хора. Обаче по това никой и не се опитва да работи.. защото нямало пари. А защо нямат пари общините? Защото данъците ни са изкривени и неправилно балансирани. Данък сгради е символичен. Няма никакъв данък върху земеделските земи и гори и т.н. други имоти. Така, освен, че няма пари за поддържане на инфраструктурата, ами и се вдига и цената и защото - цените на имотите се държат високи. http://mickideas.blogspot.comЗащо например българското село е зле? Пак щото няма пари, а пък селата имат много имоти в землищата си, ако се облагаха адекватно, там щеше да се живее добре и да има работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 1
data
преди 10 години
По просто е - отива бай ти челик за помощи - а от бюрото му казва : има работа за овчар , ако искаш , ако откажеш - няма помощи . Просто трябва базов отрасъл който потребява такива кадри да се раздвижи . Ако трябва да бъдем честни с инфраструктурата не се получи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още