IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антикризисно: Може ли ПИК от НАП да се използва и от другите институции?

Продуктът на НАП е най-бързият начин другите министерства да влязат в дигиталната ера

10:37 | 30.03.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: Авторът</em></p>

Илюстрация: Авторът

За мен Националната агенция за приходите се утвърди като лидер сред държавната администрация по електронни услуги (да, въпреки хакерската атака от миналата година и теча на данни). Ето защо:

Може би мнозина помнят опашките в офисите на НАП през 2004 г. Тогава посещавах офиса на НАП на ул. "Шести септември" в София. Трябваше да ставам в 6, за да съм там в 7 ч. сутринта и при отварянето в 9 ч. да съм сред първите. Въпреки това опашките бяха огромни и надеждата беше да свърша работа до обяд. Ставаше дума за рутинна декларация за самоосигуряващите се, известна като Д1.

Днес това е само спомен. Абсолютно всички декларации се подават с ПИК, изключително бързо и удобно. Сред близките роднини с ПИК към НАП сме аз, съпругата ми, фирмата ѝ, майка ми, тъща ми, тъстът ми и бабата на съпругата ми. Да, имаме 7 ПИК-а на НАП в семейството. Имаме и два електронни подписа (КЕП), един мой и един на фирмата на съпругата ми. Имаме и няколко ел. банкирания на телефоните, включително с Token. Защото в един момент банките спряха да работят с КЕП (квалифициран електронен подпис).

Освен това НАП има удивително добре работещ национален телефон и e-mail за въпроси. А когато човек все пак отиде в офис на НАП, опашки няма.

С ПИК от НАП могат да се проверят и платят (с банкова карта) задълженията към над 200 общини (което и направих вече за тази година), както и да се правят справки в НОИ.

Къде са другите държавни институции?

- Преди година Държавен фонд Земеделие (структура към Министерството на земеделието и  храните, б. ред.) стартира своя услуга ДФЗ СЕУ (система за електронни услуги). През ДФЗ СЕУ трябваше да се общува с ДФЗ още миналата пролет. Всеки регистрирал се трябваше да отиде до офис на ДФЗ, да си покаже личната карта и да му активират достъпа. Земеделските производители у нас са около 60 000 лица. Сега предстои кандидатстването за субисидии за стопанската 2019-2020 г. и всички те трябва да посетят общинските поземлени комисии. Дори и да имат регистрация за ДФЗ СЕУ.

- Пътна полиция към МВР (известна като КАТ). Имам електронен подпис. Имам и ПИК, но защо ли ми е? Трябва да се впише в талона на автомобила ми, че е на газ. Имам всички документи. Мога да ги снимам и да ги пратя през бланка. Така работи например Столична община за регистрацията за зелена и синя зона. Но не - КАТ е замръзнал в каменната ера.

- ДНСК (Дирекция за национален строителен контрол) към МРРБ. Сега около пандемията с коронавируса разбрах, че искат документите за Акт 16 да им бъдат пращани по куриер, защото не приемат клиенти (не знам дали коректната дума е клиенти).

- Търговски регистър. Наскоро приятел летя до България, само за да си подаде отчета на фирмата без дейност (нулева декларация) в Търговския регистър, защото няма електронен подпис.

Всички тези институции могат да излязат от каменната ера и да внедрят ползването на ПИК от НАП.

И в това има доста логика:

Първо, служител на НАП е проверил самоличността. Второ, през този ПИК аз съм платил данъците си, логично е, че съм аз, защото кой друг ще плаща вместо мен. Трето, винаги може да се прилага снимана лична карта, комунални сметки (много използвано на Запад) и каквото друго се сетят, за да си гарантират, че аз съм аз.

Нещо повече - Remote Dekstop

Има програма за компютъра, наречена на англиски Remote Desktop, на български буквално „отдалечен работен плот“. На практика съм инсталирал такава програма на възрастните си роднини и когато не могат да се оправят с нещо на своя компютър, влизам от моя компютър в техния и оправям нещата. Те на практика ми дават контрол над мишката и клавиатурата си - за кратък период от време.

Сега се разбра, че ДФЗ ще прави клип как се работи със системата ДФЗ СЕУ, защото земеделските производители се затруднявали и дори някои земеделци вече са пускали помагала, кое как се прави, за да съдействат на колегите. А чрез Remote Dеsktop служителите на ОСЗ (общинска служба по земеделие) може да влязат в компютъра на земеделеца и да му покажат как се работи със системата. Спестява се посещението в офис.

Няма по-подходящ момент за дигитализация от сега.

В рубриката "Блогосфера" публикуваме оригинални мнения на автори, читатели, експерти. Мнението на автора незадължително съвпада с редакционното!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Това, какво общо с ПИКа на НАП има :)???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
САЩ проиграха от Китай!Глобализацията вече няма смисъл.Пратиха всичко по дяволите - което и се случва към момента....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още