IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rio Tinto обеща удвояване на дивидента и обратно изкупуване за 5 млрд. долара

Новината бе доста изненадваща за пазарите и бе посрещната с голяма доза позитивни настроения

11:19 | 10.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Rio Tinto обеща удвояване на дивидента и обратно изкупуване за 5 млрд. долара

Един от лидерите в минния сектор – Rio Tinto, зарадва инвеститорите с новината, че планира удвояване на дивидента за акционерите, както и обратно изкупуване на стойност 5 млрд. долара, пише CNBC.

След стопяването на планина от дългове в размер на 40 млрд. долара компанията счита, че е в добра позиция да се възползва от всяка добра възможност, която възникне. Освен това бе изразена и готовност за възнаграждаване на акционерите заради търпението им по време на кризата.

„Бях приятно изненадан от новината за обратното изкупуване. Това наистина бе от най-малко очакваните неща, които компанията можеше да обяви. Новината е добра“, коментира за медията Брендън Джеймс, портфолио мениджър в Perennial Growth.

Rio Tinto, както и повечето подобни компании, разполагат с огромни кешови наличности заради рекордните цени на медта, скока в цената на желязната руда с над 50 на сто и на въглищата с близо 40 на сто за последната година.

Плановете на Rio Tinto са да бъдат раздадени дивиденти от 1,08 долара на акция, след като за миналата година акционерите получиха по 45 цента на акция. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за дивидентно плащане от не повече от долар на акция.

За последната година акциите на Rio Tinto са поскъпнали с 29 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още