IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на брента скочи над 103 долара за барел*

Американският лек суров петрол се търгува над 85 долара, докато медта и калаят поставиха нови ценови рекорди

08:57 | 15.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на брента скочи над 103 долара за барел*

Цената на петрола сорт брент, добиван в Северно море, се повиши с над 2% във вчерашната сесия на Лондонската петролна борса, като премина 103 долара за барел след силните данни за вноса на енергийната суровина в Китай през януари. 

Китай, който е най-големият потребител на енергийни суровини в света, е внесъл 21,8 млн. тона, или 5,13 млн. барела петрол средно на ден през януари. Това е с 27% повече на годишна база и е третата най-висока месечна стойност в статистиката на страната, пише MarketWatch.

Според анализатори на петролните пазари днешните данни за вноса в Китай са единствените фундаментални фактори, които движат цената на брента нагоре.

Брентът с доставка през април поскъпна силно с 2,1% до 103,08 долара за барел до края на редовната сесия в Лондон вчера, което е най-високото му ценово ниво от септември 2008 г. В днешната предварителна търговия цената му се вдига с още 0,5% до 103,63 долара за барел.

В същото време американският лек суров петрол поевтиня в понеделник на фона на растящите резерви от суров петрол на САЩ. Цената му се понижи с 0,9% до 84,81 долара за барел на петролната борса в Ню Йорк, което е най-ниското й ниво от началото на декември.

По време на днешната електронна търговия американският лек суров петрол поскъпва с 0,6% до 85,35 долара за барел. Цената му се е вдигнала с 15% за последната година.

Съществената разлика между цената на американския петрол и брента според анализатори се дължи на големите петролни запаси на САЩ в ключовото хранилище в Кушинг, Оклахома. Те са близо до най-високите си нива в исторически план, а Кушинг е складовата база, откъдето се доставя голяма част от петрола, търгуван на стоковите борси в САЩ.

Междувременно цената на медта се повиши до рекордно високи нива на борсата в Лондон, за което отново допринесоха данните за вноса на метала в Китай през януари, който е нараснал с 25% на годишна база. Медта с доставка след три месеца поскъпна с 2% до 10 168 долара за метричен тон на Лондонската метална борса вчера.

Китай, който е най-големият потребител на мед в света, е внесъл над 364 хил. тона от метала през миналия месец.

Цената на калая също скочи до рекордни нива в днешната сесия, достигайки 32 460 долара за тон.

* Актуализирано към 8:55 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още